Близо 800 000 българи в чужбина могат да се освободят от здравни вноски

Близо 800 000 българи в чужбина могат да се освободят от здравни вноски

Около 800 000 българи зад граница могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски в България и за стари периоди, ако не са живели по това време в страната. Новото правило влиза в сила от 1 януари 2012 г., след като в края на миналата година беше променен Законът за здравното осигуряване.

 

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето. Новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната. Мярката засяга около 800 000 българи, е посочено в съобщението на Националната агенция за приходите (НАП).

 

С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г.

 

За целта е необходимо да да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

 

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес [email protected], посочват от НАП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?