Близо 90% от февруарските сметки за парно в София са до 150 лева

88 процента от февруарските сметки за парно и топла вода в София са до 150 лева. Близо 350 хиляди домакинства в столицата могат да очакват такива сметки, сочат обявените в събота данни на Изчислителния център на "Топлофикация София".

Също 88 на сто от битовите клиенти на топлофикационното дружество са ползвали през февруари близо 26 процента по-малко топлинна енергия спрямо месец януари. Основната причина за пониженото потребление е значително по-високата средно денонощна температура, измерена през февруари. От този месец, според изискванията на новите общи условия, "Топлофикация София" започва да обявява официално на интернет страницата си публикуването на месечните дължими суми на клиентите си и да удостоверява това в присъствието на нотариус. Февруарските сметки вече могат да се видят на сайта http://toplo.bg.

Експертите на топлофикация продължават проверките на сметки на стойност над 300 лева, които, според анализите, се базират на реално месечно потребление или по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон. Сметките на живеещите в 2 700 сгради в София през този сезон се формират чрез дистанционен отчет или самоотчет, съобщават от топлофикационното дружество.

Оттам напомнят, че ако столичани предвиждат промяна в месечното си потребление или отсъствие от дома за по-дълъг период, могат да заявят промяна на прогнозния дял при толинния си счетоводител. Също така с решение на етажната собственост могат да изискат да бъде направен междинен отчет на уредите и да се проверят апартаментите със заявени нулеви прогнозни дялове.

Споделяне

Още от България