Близо две трети от българите подкрепят влизането на страните от Западните Балкани в ЕС

Омбудсманът с най-много положителни оценки през май, сочи проучване на "Тренд"

Близо две трети от българите подкрепят влизането на страните от Западните Балкани в ЕС

Близо две трети от българите подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят. Това показва проучване на изследователскияцентър "Тренд" проведено между 2 и 10 май сред 1009 пълнолетни българи по метода "лице в лице".

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани, смятат от "Тренд". Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%.

Повече от половината българи (58%) са на мнение, че трябва да помагаме на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз. От интервюираните 45% са смятат, че страната ни е способна да го прави.

Българите изразяват най-силна подкрепа за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%) в ЕС. Обяснението се корени най-вече в културната ни и религиозна близост с тези държави, посочват от "Тренд".

Най-слаба подкрепа се заявява за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това и при тях подкрепата за приемането им в ЕС стои на по-високи нива от мнението да не се приемат.

Политици и институции

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата ѝ достига през месец май до 66%.

Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

Близо една трета от българите (32%) имат доверие в правителството.

Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции бележат силовите структури – полицията и прокуратурата, които отбелязват покачване с 5%. Положителните оценки за работата на полицията са 44%, докато за прокуратурата е 24 на сто. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район "Младост", смятат от "Тренд", което е доста спорно.

Електорални нагласи

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите.

ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Трета политическа сила остава ДПС (6.4%) с минимална преднина пред "Обединени патриоти" (5.3%).

Пета политическа сила е наскоро формираната коалиция "Демократична България", в която влизат партиите "Да, България", ДСБ и "Зелените".

След тях се нарежда парламентарно представената "Воля" на Веселин Марешки, следвана от Реформаторския блок, който се разпадна, показва проучването на "Тренд".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?