Близо една трета от зърното се търгува на черния пазар

За да не се крият данъци, се предлага субсидията да е за произведено количество, а не на декар

Близо една трета от зърното се търгува на черния пазар

Близо една трета от произведеното в България зърно се продава на черния пазар и за него се укриват данъци, каза в сряда директорът на Националната служба по зърното Злати Златев пред БНР. Ден по-рано земеделският министър Мирослав Николов даде старт на мащабни проверки за скрит износ на зърно "по камиони, кораби, кантари и складове".

Според Златев, за да се прекрати практиката фермерите да обявяват по-ниски от реалните си добиви и укритите количества да се реализират в сделки без ДДС, би трябвало да се помисли дали субсидията за производителите на зърно да не се обвърже с размера на обявените добиви, а не да се дава както в момента за декар обработваема площ. Все пак той уточни, че сегашният начин на плащане не субсидията е свързан с европейските регламенти.

 

По думите му има много малки производители с по 1000-2000 декара обработваема земя реализират зърното си без документи и обявяват данни, които силно се разминават със сметките на базата на засетите площи и получените средни добиви в съответната община.

 

"Поне едно 30 процента, така, се реализира без документи и върви по веригата съответно до производството на брашна или към износителя. Търговците предпочитат да

закупуват зърно без документи. На пазара масово се оферират цени с документи и цени без ДДС. Оттам произтичат най-големите проблеми", коментира Златев.

 

Търговията без документи не е масова практика, но браншът има и недобросъвестни представители, каза Костадин Маринов от Асоциацията на търговците на зърно. Според неговата организация най-добрият начин за пресичане на злоупотребите е обратното начисляване на ДДС, при което налогът се плаща от купувача.

 

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС бе обявено като намерение и от финансовия министър Симеон Дянков преди около месец.

Споделяне

Още от Бизнес