Близо хиляда души участваха в протестен митинг срещу изборни измами в Санкт Петербург

Близо хиляда души участваха в протестен митинг срещу изборни измами в Санкт Петербург

Близо хиляда души се събраха вчера в центъра на руския град Санкт Петербург, за да протестират срещу изборни измами на състоялите се на 8 септември местни и регионални избори, предаде Франс прес.

Скандирайки лозунги като "Долу фалшификаторите", демонстрантите протестираха срещу победата на временния губернатор Александър Беглов, подкрепян от властта, както и срещу решението за повторно преброяване на гласовете в избирателните райони, спечелени от кандидати на опозицията.

"Властите ни откраднаха демокрацията. Ужасно е, не можем повече да търпим това", заяви пред АФП 45-годишната жителка на Санкт Петербург Галина Яшченко.

"Ние ще се защитаваме. Те превърнаха изборите във фарс и отвръщат с репресии", каза Борис Вишневски, местен опозиционен активист и член на либералната партия "Яблоко".

Кандидатът на Кремъл Александър Беглов спечели изборите за губернатор на Санкт Петербург с близо 65 процента от гласовете. Беглов, който дотогава беше временно изпълняващ длъжността, се бореше за поста срещу двама малко известни кандидати - Надежда Тихонова и Михаил Амосов, които получиха респективно 16,84 процента и 15,93 процента от гласовете.

За основен опонент на Беглов се смяташе кандидатът на комунистите и известен режисьор Владимир Бортко, но той се оттегли от надпреварата няколко дни преди изборите с аргумента, че всичко ще бъде нагласено, така че да спечели временният губернатор.

Споделяне

Още от Свят