Близо милиард лева приходи отчете "Булгаргаз" за 2004 г.

Приходите на "Булгаргаз" за 2004 г. са 995 млн. лв., а счетоводната печалба е 160 млн. лв., съобщиха от фирмата. Цифрите съответно са със 77 млн. лв. и с 32 млн. лв. по-високи от предходната година.

Миналата година компанията е платила данъци в размер на 262 млн. лв. Общо за последнит етри години дружеството е внесло в държавната хазна над милиард лева от налози, каза изпълнителният директор Кирил Гегов, цитиран от БТА.

Фирмата е транзитирала през България, Гърция, Турция и Македония общо 13,5 млрд. куб. м природен газ. От тях 11,233 млрд. куб. м са за Турция, 2,1 млрд. куб. м - за Гърция, и 77 млн. куб. м - за Македония.

Кирил Гегов припомни, че през декември 2004 г. фирмата е сключила договор, с който ще увеличава количеството природен газ, транзитирано за Гърция. Очаква се през тази година то да е 2,5 милиарда кубически метра, през 2006 г. да стигне 2,7 милиарда, а от 2007 г. до 2010 г. да се транзитират по три милиарда кубически метра природен газ. Договорът с Турция предвижда да се транзитират до 14 милиарда кубически метра всяка година, но количеството зависи от тях, каза Гегов.

Според друг договор Югозападна България ще получи природен газ от "Булгаргаз", съобщи още той.

Генералният директор на фирмата каза, че през миналата година топлофикациите са купили с 10 процента по-малко природен газ, отколкото през 2003 година. Това се дължи най-вече на по-топлата зима, но и на оптимизирането на разходите на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?