Близо милион са заразените в САЩ, Тръмп може да иска репарации от Китай

Американският президент е неглижирал предупрежденията на разузнаването за опасността от епидемията

Близо милион са заразените в САЩ, Тръмп може да иска репарации от Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е можел да спре коронавируса преди заразата да се разпространи по целия свят, но не го е направил, предаде Ройтерс.

"Ще направим много сериозни разследвания. . . Не сме доволни от Китай", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

"Има много начини, по които да им се търси отговорност", добави той.

Според световните агенции това е намек от страна на Тръмп, че е възможно да поиска от Китай милиарди долари репарации за щетите, нанесени от вируса, който се появи в китайския град Ухан и прерасна в глобална пандемия.

Близо милион души са се заразили с коронавируса в САЩ от началото на разпространението на заразата. Това показват данни на университета "Джонс Хопкинс".

Страната регистрира 1303 смъртни случая през последните 24 часа, а общият брой на починалите от Covid-19 е 56 144.

Това e над една четвърт от всички жертви на коронавируса по света.

"Няма да забравим никога, че тези хора бяха пожертвани заради некомпетентност или може би друго нещо", каза Доналд Тръмп на пресконференция в градините на Белия дом. 

Тръмп е бил предупреден за заразата

В същото време вестник "Вашингтон пост" съобщи, че през януари и февруари тази година американските разузнавателни служби са изпращали неведнъж доклади до президента Доналд Тръмп, в които го предупреждават за опасността от новия коронавирус. 

Повече от десет предупреждения са били изпратени до президента на САЩ в момент, когато той омаловажаваше заплахата от пандемията от Covid-19.

В продължение на седмици всекидневните брифинги са проследявали разпространението на вируса и са предупреждавали, че Китай крие информация за възможностите на Covid-19 да причинява смърт и за лекотата, с която се разпространява.

Докладите са подчертавали изключително тежките икономически и политически последици от подобна криза. Според анонимни източници от антуража на Доналд Тръмп обаче, той не четял подобни документи и се ядосвал дори, когато трябвало да му ги представят устно.

Президентът наложи ограничения върху пътуванията до и от Китай още в края на януари, но през следващия месец не спря да омаловажава сериозността на заплахата и обяви извънредно положение едва на 13 март, когато финансовите пазари вече се сриваха поради нарастващия брой на заразените в Ню Йорк. 

Няма да бъдат отменяни президентските избори

Тръмп каза, че никога не е възнамерявал да отлага предвидените за 3 ноември президентски избори в страната си заради коронавируса, предаде Франс прес.

"Никога не съм обмислял да променям датата. . . Защо да го правя", каза той дни след като съперникът му от Демократическата партия Джо Байдън предрече, че милиардерът републиканец ще направи всичко възможно да отложи датата на вота.

"Това е съшита с бели конци пропаганда", отвърна Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?