Близо половината българи не закусват

Хранителните навици на хората все пак се подобряват

Близо половината българи не закусват

Около 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, но 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване на “Алфа Рисърч” относно хранителните навици на българите. Все пак проучването отчита подобряване в хранителните навици отпреди години.

Диетологът д-р Мария Николова коментира, че хората, които закусват, са се увеличили, защото преди години този процент е бил едва около 25%. 

Сандвичи и кафе

"Това, което наблюдаваме в последните десет години е удвояване на хората, които вече закусват. Хората в България предпочитат солената закуска, което означава филийка хляб с пълноценни протеини – сирене, кашкавал, шунка, но нещо, което е неблагоприятно и продължава да бъде като тенденция, е, че хората не добавят плодове и зеленчуци към закуската си", посочи тя.

80% от закусващите българи не консумират плодове с първото хранене за деня. Според специалистите набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия.

Най-често хората закусват между 8 и 10 часа. Огромната част закусват вкъщи, сами или с членове на семейството, сочат данните. 78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.

Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите липсата на глад сутрин може да е сигнал за обилно вечерно хранене, което не е полезно.

Ползите от закуската

Според проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е най-важното хранене за деня, защото чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества.

Все пак голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.

Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?