Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Близо половината българи не закусват

Хранителните навици на хората все пак се подобряват

4 коментара
Близо половината българи не закусват

Около 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, но 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване на “Алфа Рисърч” относно хранителните навици на българите. Все пак проучването отчита подобряване в хранителните навици отпреди години.

Диетологът д-р Мария Николова коментира, че хората, които закусват, са се увеличили, защото преди години този процент е бил едва около 25%. 

Сандвичи и кафе

"Това, което наблюдаваме в последните десет години е удвояване на хората, които вече закусват. Хората в България предпочитат солената закуска, което означава филийка хляб с пълноценни протеини – сирене, кашкавал, шунка, но нещо, което е неблагоприятно и продължава да бъде като тенденция, е, че хората не добавят плодове и зеленчуци към закуската си", посочи тя.

80% от закусващите българи не консумират плодове с първото хранене за деня. Според специалистите набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия.

Най-често хората закусват между 8 и 10 часа. Огромната част закусват вкъщи, сами или с членове на семейството, сочат данните. 78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.

Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите липсата на глад сутрин може да е сигнал за обилно вечерно хранене, което не е полезно.

Ползите от закуската

Според проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е най-важното хранене за деня, защото чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества.

Все пак голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.

Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. olele
    #4

    Преди дебели ромки нямаше, сега има оти висят у макдоналдс у мол София

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #3
  3. анита хегерланд
    #2

    Това са причините българите да са дебели. Дебелее се от липса на закуска, от хранене през 2,3,4 часа и от обилна вечеря. Месоядците не обичат плодове. Плодоядците не обичат месо. Стандарти за закуските няма, но има национални традиции, които не винаги са рационални.

  4. olele
    #1

    Ако полезността на закуската е базирано на хамеиканско изследване или на хойропейско по-добре да не закусваме... Ония ми ти ойро-атлантици сите станали по 100 кила. Най-важното е да не се храните редовно и да гладувате, нали не мислите, че нашите праотци са си похапвали повече от веднъж на ден.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.