Близо половината млади германци подкрепят Меркел

Ангела Меркел

Почти половината гласуващи за пръв път млади германци подкрепят Ангела Меркел, която през септември ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер, показва анкета на Форза, цитирано от Ройтерс.

Сред всички потенциални избиратели Меркел има 43 процента подкрепа спрямо 32 процента за кандидат-канцлера социалдемократ Мартин Шулц. Тази преднина обаче нараства до 47 на 29 процента сред младите избиратели на възраст между 18 и 21 години, показва допитването.

"Младите хора познават канцлерката Меркел, с която са израснали, но не и кандидата Шулц. Те иска стабилност и приемственост в тези несигурни времена", каза ръководителят на института Форза Манфред Гюлнер.

По партиен признак анкетата, направена по поръчка на сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, дава на Християндемократическия съюз на Меркел и баварския му съюзник Християнсоциалния съюз 36 процента, с 6 пункта повече от Германската социалдемократическа партия на бившия председател на Европейския парламент Шулц.

Друга анкета на института ИНСА за в. "Билд" дава на ХДС/ХСС преднина от 1,5 пункт пред ГСДП за изборите на 24 септември.

Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" се задържа на 8 процента в допитването на Форза и увеличава подкрепата си с 1 пункт на 10 процента в анкетата на ИНСА.

Либералната Свободна демократическа партия вероятно ще се завърне в парламента. Тя печели 1 пункт и подкрепата ѝ сега е 6 процента в допитването на Форса и увеличение с 1,5 пункт до 6,5 процента в анкетата на ИНСА.

Както Меркел, така и Шулц се надяват да съставят ново правителство с малки коалиционни партньори, но двете анкети показват, че сегашната им "широка коалиция" вероятно ще се запази, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа