Близо половината от изборните секции зад граница ще са в Турция

Близо половината от изборните секции зад граница ще бъдат разкрити в съседна Турция. Външно министерство ще предложи на ЦИК да бъдат разкрити общо 252 избирателни секции в 62 държавни. От тях 123 секции ще бъдат в югоизточната ни съседка, съобщи за Mediapool зам.-външният министър Милен Керемедчиев.

В Турция, където гласоподавателите почти под строй гласуват за ДПС, секции ще има в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса и други. За сравнение за парламентарните избори през 2005 г., над 40 000 души гласуваха в 76 секции в Турция.

На изборите за Европейски парламент на 7 юни ДПС отчете спад на гласовете спрямо евроизборите преди две години. Анализатори и политици разтълкуваха по-ниските резултати на партията на Ахмед Доган с преливането на вот към "Лидер" и НДСВ.

В МВнР вече са обобщени предложенията на посланиците ни за разкриване на секции в чужбина. Те ще се разкриват на места, в които са получени поне 100, лично подписани от български граждани, заявления за гласуване. Решението за разкриването на секциите е на ЦИК.

По предложение на българските посолства и консулства може да бъдат отваряни секции и на места с по-малко от 100 заявления.

За изборите на 5 юли ще бъдат разкрити 15 избирателните секции в Испания, по 6 секции в Германия и в Кипър, по 5 в Англия и в САЩ. Секции ще бъдат отворени и в Русия, Австралия, Тайланд, Тунис, Нигерия, Египет, Китай, Япония и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България