Близо половината от кибер атаките са хакване на фирмени сайтове

Близо половината (46%) от кибер атаките в интернет са наподобяване на официални страници на големи организации и компании с цел измама на техните потребители. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по време на конференцията “Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи”.

Делът на злонамерения софтуер, чиято цел е да открадне конфиденциална информация, е 17%. Атаките от ботнет –система от свързани компютри, чиято цел е да блокира работата на институциите, е около 3%. Хакерските намеси в мейл сървърите пък възлизат на близо 8%.

Министър Московски посочи, че независимо дали кибер ударите са насочени срещу бизнеса или срещу държавното управление, ролята и отговорността на държавата нарастват неимоверно много. Министерството на транспорта и информационните технологии е отговорно за два типа критични инфраструктури – транспортните и информационно-комуникационните, каза Московски.

От няколко години в България действа правителствен Център за реагиране срещу инциденти в компютърната сигурност (CSIRT). Вече са направени и първи стъпки към организиране на кибер учения.

От началото на април в изпълнителната агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” е създадена и нова дирекция “Център за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност”.

Като примери за международни партньорства за защита на критичните инфраструктури Московски посочи Меморандумът за разбирателство за сътрудничество в киберсигурността, подписан между министерството, ДАНС и НАТО и постоянната връзка с Глобалния център за реагиране (GRC) на проекта Международно многостранно партньорство срещу киберзаплахите (IMPACT).

Споделяне

Още от Бизнес