Близо половината страни от ЕС, включително и България, снабдяват Египет с оръжия

Близо половината страни от ЕС, включително и България, снабдяват Египет с оръжия
Близо половината страни от ЕС, включително България, снабдяват Египет с оръжия. Това обвинение отправи правозащитната организация "Амнести интернешънъл", като настоя за европейско оръжейно ембарго върху африканската държава.
 
Дванайсет от 28-те страни членки на ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и екипировка, използвани за поддържане на реда в Египет, твърди "Амнести интернешънъл".
 
Като оръжейни доставчици тя посочва по-конкретно Франция, Италия, Великобритания, Германия, Чехия и България. Правозащитниците обвиниха европейците, че рискуват да станат съучастници в "извънсъдебните екзекуции", "отвличанията" и "изтезанията" в Египет, предаде Франс прес.
 
Международните организации обвиняват президента Абдел Фатах ас Сиси, че е въвел в Египет репресивен авторитарен режим.
 
"Амнести интернешънъл" обвинява въпросните 12 държави от ЕС, че нарушават политиката на съюза да спре доставките на оръжия и полицейска екипировка за властите в Кайро.
 
Това решение бе взето през август 2013 г., дни след като полицаи и войници застреляха в Кайро за няколко часа около 800 участници в демонстрация в защита на Морси, припомня АФП.
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?