Близо седем хиляди британски заселници живеят в България

Джонатан Алън, Сн: БГНЕС

Поне седем хиляди британски граждани са се заселили в България и живеят постоянно тук. Това смята британският посланик Джонатан Алън, който в понеделник се срещна с областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев и с търновския кмет Даниел Панов, предаде БТА.

Според дипломата най-много британски заселници има във Великотърновска област. Той изчисли, че в България поне още 7000 британци притежават недвижими имоти, а годишно страната се посещава от около 300 хил. туристи от Острова.

С областния управител и с кмета на Велико Търново посланик Алън е обсъдил възможността до края на годината да се изготви детайлна справка от кметовете на населените места за броя на британските граждани, пребиваващи в региона.

По думите на посланика трудностите пред хората от британската общност в България са свързани с тежката администрация и понякога с липсата на внимание от страна на полицията към тях.

Джонатан Алън поставил въпроса за увеличаване на стокообмена между българските и британските фирми и поел ангажимент да представи възможностите за концесията на летището в Горна Оряховица пред британски инвеститори.

Споделяне

Още от България