Близо сто съдии са заразени или карантинирани

Близо сто съдии са заразени или карантинирани

Общо 66 съдии в момента са заразени с новия коронавирус, а други 33 са поставени под карантина, сочат данните на Висшия съдебен съвет. Председателите на 37 съдилища са издали заповеди за отсрочване на дела и предприемане на допълнителни мерки срещу разпространението на заразата.

Съдебните служители, които са заразени или поставени под карантина, са близо триста.

Това е относително намаление на броя на заразените съдии в сравнение с първите дни на ноември, когато активните случаи бяха над 80 и още толкова бяха поставени под карантина.

Постъпващата във ВСС информация сочи, че към настоящия момент няма отлагане на твърде много дела. Мерките се предприемат само в региони с повишена заболеваемост и много липсващи магистрати и служители.

Това е валидно за повечето съдилища в района на Благоевград, както и тези в Пловдив, Велико Търново и Специализирания наказателен съд в София.

Преди две седмица Съюзът на съдиите в България (ССБ) и водещи адвокати призоваха за силно ограничаване на дейността на съдилищата, за да се опази живота и здравето на хората.

Апелът бе насочен към всички съдии да ограничат откритите съдебни заседания, чието отлагане няма да причини последици, непропорционални на защитата на човешкия живот. Дори и в условия на локдаун не може да спре разглеждането на делата, свързани със защитата на основните права на живот и сигурност.

Това са делата за издръжка, родителски права на ненавършили пълнолетие деца, за осиновяване и за незаконно уволнение, за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител, делата по несъстоятелност; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?