Близо три пъти по-висока печалба отчете доставчикът на гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Комаров (най-вдясно) при посещението в Уралския електрохимически комбинат

Руската компания ТВЕЛ, която доставя свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" отчита ръст на печалбата през миналата година от 2.7 пъти спрямо 2014 г., сочи консолидираният отчет на дружеството, което е част от държавната корпорация "Росатом“.

Чистата печалба на ТВЕЛ за 2015 г. надхвърля 54.4 млрд. рубли (около 760 млн. евро), докато година по-рано тя е била 20.185 млрд. рубли.

Дружеството отчита близо 119.962 млрд. рубли приходи от продажба на ядрено гориво, което е ръст от 40.3% спрямо 2014 г. и представлява 62% дял от общите приходи.

За 2016 г. ТВЕЛ планира печалбата от реализация на неядрена продукция, произведена в предприятията от структурата на горивната компания,  да бъде в порядъка на 8 млрд. рубли, каза междувременно първият заместник-генерален директор на "Росатом“ Кирил Комаров след посещение в Уралския електрохимически комбинат в Новоуралск, който е част от на ТВЕЛ. Предприятието е в основата на планираното от "Росатом" развитие на иновационна високотехнологична общопромишлена продукция.

"8 млрд. рубли. Това не е просто печалба, пари. Това са нови възможности пред ТВЕЛ, нови работни места и продължаване на производството на високотехнологична продукция“, коментира Комаров.

ТВЕЛ осигурява гориво за общо 78 енергийни реактора в 15 държави, за изследователски реактори в 9 страни и за транспортните реактори на руския ядрен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво на ТВЕЛ, похвалва се компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?