Блок във Враца е първият кандидат за саниране с държавни пари

Блок във Враца е първият кандидат за саниране с държавни пари

Сдружение на собствениците в блок 1 от квартал "Младост" във Враца е първият кандидат, подал заявление в Българската банка за развитие (ББР) за целево финансиране по националната програма за безплатното саниране на панелките, съобщиха от банкото в четвъртък.

В сдружението участват 84 апартамента от общо трите входа на сградата. За краткия срок от старта на програмата етажната собственост е изпълнила успешно всички етапи, предхождащи подписване на договора за целево финансиране. Те включват регистриране на сдружението по реда на Закона за етажната собственост, подписване на протокол от общото събрание за осигуряване на достъп до всички обекти, както и сключване на договор между сдружението и общината.

След като бъде избран изпълнител за дейностите по обследване на сградата, ще бъде изработен и технически проект за нуждите на обновяването на сградата. След неговото одобрение предстои да бъде подписан анекс към тристранния договор между ББР, Община Враца и Областния управител на област Враца, включващ конкретните финансови параметри и етапите на плащане.

От банката съобщиха още, че от 3 февруари на официалния ѝ сайт ще има два регистъра, в които в реално време ще се актуализира информация за заявените и одобрените за финансиране проекти по Националната програма за енергийна ефективност.

Първият регистър ще включва проектите, които са преминали етапите на кандидатстване, получили са положителна оценка от общините за включване в програмата и кандидатстват за ресурс от ББР. Вторият регистър ще включва обработените от банката заявления и подписани договори за целево финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес