Блокада като в Италия и тук от 21 март

Спират се пътуванията, разходките в парка, а възрастните ще пазаруват сутрин

Блокада като в Италия и тук от 21 март

Драконовски мерки срещу Covid-19 от типа на италианските се въвеждат у нас със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Забраняват се събиранията по паркове и градини. Спират се и безцелните пътувания. Въвежда се час за пазаруване на възрастните. 

Санкциите също са драконовски - затвор до 5 години и глоба от минимум 10 000 и максимум 50 000 лв. за едно нарушение. Хора с чисто съдебно минало вероятно само ще бъдат глобявани.

За сравнение, глобата за нерегламентирана разходка във Франция, която е силно засегната от Covid-19 в момента, е 135 евро.

Спират "безцелните" пътувания между градовете

Забраняват се безцелните пътувания, като между отделните области ще има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията ще пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати, те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област.

Ананиев обясни, че новите мерки влизат в сила от 00.00 часа на 21 март. Органите на МВР ще организират КПП на входа и изхода на областните градове и ще се пропускат хора в случай на неотложно пътуване по работа, здравословни причини, връщане у дома. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. Транспортът на стоки и куриерските услуги попадат в графата служебни пътувания, така че те не се преустановяват.

"Препоръката ми е в рамките на 2 дни всички, които работят извън областните градове, да получат уверителни бележки от работодателите, за да могат служителите на МВР да ги пропускат през КПП. Мярката е за да се ограничи безцелното пътуване", каза вътрешният министър Младен Маринов.

В парковете: кучета - да, деца - не

Забранява събирането в паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места, пише още в заповедта на здравния министър.

Специално за собствениците на кучета Кирил Ананиев разясни, че те ще могат да се разхождат, без да се стига до струпвания.

Хората до 60 г. не могат да пазаруват между 8.30 и 10.30, за да пуснат възрастните

Освобождава се час за пазаруване на възрастните хора сутрин между 8.30 до 10.30 часа. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините и аптеките. 

Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че този час е избран след проведено проучване от щаба със съдействието на големи хранителни вериги кога имат най-малко клиенти. Целта на този час е като се ограничи достъпа на по-младите хора, да бъдат приканени хората над 60 години да посещават магазините само тогава, обясни Мутафчийски. "Имаме пълно съдействие и уверение от големите магазини, че ще направят организация да се обслужват в бърз порядък. Това е за тяхната безопасност (на възрастните)", каза той.

Възможни са и още по-крути мерки

Ананиев каза, че тези мерки ще бъдат прилагани и ако те не се изпълняват, в следващите дни могат да бъдат наложени още по-тежки ограничения.

Ако се стигне до този вариант, хората, напускащи домовете си, ще трябва да декларират с каква цел излизат.

По заръка на премиера

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че е наредил на здравния и вътрешния министри да се въведат часове за пазаруване по магазините само за възрастни, а полицаите да следят да не се събират хора по паркове и градинки и да ги предупреждават и прибират.

Това стана ясно от думите му във видео, направено по време на посещението му в цеха на "Интендантско обслужване" в Калофер и публикувано в петък във фейсбук страницата на премиера.

Борисов информира, че Националният оперативен щаб обсъжда и мярка, с която магазините за хранителни стоки да работят сутрин от 05.00 до 08.00 часа само за възрастни хора.

"Тогава да излизат и да се прибират. На областно ниво в големите градове да се проверяват хората - кой отива на работа, кой до магазина, кой до аптека Заповедта се готви", заяви Борисов.

Така режимът за свободно придвижване на хората се затяга още повече. Сутринта столичната лекарска колегия излезе с призив да се въведе пълна карантина в София със забрана на хората да напускат домовете си. Главният прокурор Иван Гешев, който е особено активен в условията на коронавируса, отново призова за по-радикални мерки. Пред БНР той отново повтори, че държавата върви към италиански сценарий.

Фандъкова: Без хора по детските и спортни площадки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова във фейсбук за повече отговорност и спазване на въведените мерки за ограничаване на заразата. "От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират", написа тя в социалната мрежа.

Фандъкова призова възрастните да не излизат от домовете си, а младите и родителите да не посещават спортните и детските площадки в парковете и градините.

"Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, Ви моля, да останете вкъщи. С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквато е пълната карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни", коментира още кметът.

3D маски за шиене

По-рано през деня началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че към момента щабът смята мерките за достатъчни.

Бойко Борисов съобщи в Калофер, че на среща в Министерството на икономиката български производители и представители на БАН ще представят образци на защитни шлемове и филтри за маски, които могат да произвеждат

"Оказа се, че има професори, които са разработили тези тежки шлемове за най-застрашените на първа линия. Днес ще ги тестват и ако ги одобрят, може до 200 на ден да се пусне производство. Филтърът за маски, който БАН изготвиха, след това на 3D ги пращаме, снимат ги и даваме тертипа на фирмите  - над 70 фирми са заявили, че могат да шият маски", каза Бойко Борисов.

"Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от "Интендантско обслужване" и до края на следващата седмица ще бъдат доставени", докладва директорът на предприятието пред Борисов. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

Специалният плат за ушиване на защитните облекла се доставя от Габрово по график, а Борисов се ангажира да ускори вноса от Германия на специалното лепило за изработката им.

"Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на Вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е", обърна се премиерът към служителките в предприятието.

Защитни облекла ще бъдат осигурени и за доброволци и здравни медиатори, които подпомагат медиците и органите на реда, заявиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?