Блокадата на един от изходите за Гърция е прекратена

Стачката на ГКПП Илинден-Ексохи е прекратена в 17.00 часа в четвъртък, съобщиха от Гранична полиция. Информацията е потвърдена от гръцките гранични власти. Трафикът на българо-гръцкия пункт по пътя Гоце Делчев-Драма се осъществява нормално.

Засега няма информация за намеренията на протестиращите гръцки фермери на другите два пункта на границата с Гърция.

По-рано в четвъртък фермерите започнаха да се изтеглят от десетдневната блокада на пътни участъци и гранични пунктове. Гръцките медии предадоха, че е нормализирано движението по магистралата между гръцката столица и втория по големина град Солун в северната част на страната. Фермерите са заявили, че тракторите им остават на пътя, но няма да пречат на преминаващите коли.

Нормализирано е и движението по пътя между Атина и Патра. Очаква да се изтеглят и фермерите от района на Струма и Кавала.

"За съжаление данните и информацията, които имаме от Гърция, са обезпокояващи", заяви по-рано транспортният министър Петър Мутафчиев. Скорошно решение на проблема с преминаването на българо-гръцката граница не се очаква, каза той и добави, че има вероятност към протеста на гръцките фермери да се присъединят и местните превозвачи.

Междувременно Европейската комисия е поискала от гръцките власти да осигурят транспортен коридор за България. Информацията дойде от Тон ван Лиероп, говорител на зам.-председателя на комисията и отговарящ за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген.

Споделяне

Още от Европа