Блокади в Берлин, след като бе прекратен протест срещу противоепидемичните мерки

Блокади в Берлин, след като бе прекратен протест срещу противоепидемичните мерки

Полицията прекрати голяма протестна демонстрация срещу ограниченията, наложени заради коронавирусната епидемия. Аргументът бе нарушаване на санитарните разпоредби за спазване на дистанция и носене на маски.

След като силите на реда наредиха на участниците да се разпръснат, повечето демонтранти се разотидоха, но на няколко места в германската столица бяха организирани седящи протести и блокади. В един от седящите протести участват 40 души, предаде ДПА. На Фрихрихщрасе, в оживен търговски квартал на Берлин, е бил запален контейнер за боклук. На видео се вижда как полицията носи и влачи протестиращи. Един човек е арестуван, след като хвърлил бутилка.

До прекратяването на протеста се стигна само няколко часа, след като протестът започна без спазване на дистанция между участниците и без носене на маски, както бяха призовали силите на реда, предаде Ройтерс.

В Туитър полицията предупреди, че при това положение, няма друг избор, освен да спре проявата. Всички мерки, които предприехме, не доведоха до спазване на условията, заяви полицията. Неин говорител каза, че протестиращите се разотиват мирно, макар че има някои отделни малки огнища на напрежение - подпален контейнер за боклук и блокирани улици.

За поддържане на реда по време на днешната демонстрация, за която се бяха събрали около 18 000 души, бяха разположени 3000 полицаи. Полицията бе подготвена за евентуални прояви на насилие. Днешната демонстрация първоначално бе забранена от градските власти, но снощи регионален съд в крайна сметка я позволи.

Активисти на протеста, ядосани от опита на градските власти да го забранят, ги засипаха с хиляди заявки за допълнителни протестни прояви през двата почивни дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят