Блокът на Меркел води в Германия, Марин Льо Пен е №1 във Франция

Лидерката на Националния фронт поиска предсрочни парламентарни избори

Блокът на германския канцлер Ангел Меркел ХДС/ХСС води на евроизборите с 28%, но бележи исторически спад в подкрепата, според прогнозни резултати от 18 ч. (место време), цитирани от "Франфуртер Алгемайне цайтунг". Втори по резултат се подреждат Зелените с 22%, следвани от Социалдемократическата партия с 15.5%, крайнодясната "Алтернатива за Германия" – 10%, Свободните демократи – 5.5% и Левите – 5.5%.

Двете формации от управляващата голяма коалиция ХДС/ХСС и СДП, бележат спад на подкрепата спрямо предишните евроизбори, както и Левите.

Зелените показват сериозен ръст и се нареждат като втора политическа сила в Германия, измествайки СДП. С по-висока подкрепа са "Алтернатива за Германия" и Свободните демократи.

На базата на тези прогнозни резултати, ХДС/ХСС ще има 28 евродепутати; Зелените -22-ма; СДП- 15; "Алтерантива за Германия" – 10; Свободните демократи – 5; Левите – 6. Останалите 10 места на Германия в Европейския парламент ще бъдат заети от представители на 13 други формации.

Крайнодясната партия Национален фронт на Марин льо Пен печели европейския вот във Франция, съобщава АФП, позовавайки се на два независими един от друг екзит пола. Победата на политическата формация ще е огромно разочарование за проевропейския президент Еманюел Макрон, коментира агенцията.

Национален фронт ще получи между 24.0 и 24.2 процента подкрепа. Центристкият алианс на Макрон остава втори с 22.5-23.0 процента.Зелената партия, оглавявана от бившия ръководител на френския клон на Гринпийс ще получи 12-12.7 на сто подкрепа спрямо 8,9 на сто, отчетени на вота преди пет години.

В коментар на резултатите Марин Льо Пен обяви "победа на народа".

"Макрон трябва да си направи изводи, след като превърна изборите в "референдум на неговата политика, но и на неговата личност", заяви Льо Пен. Според нея президентът няма друг избор, освен да свика нови парламентарни избори. Резултатите от европейските избори потвърдиха "новата разделителна линия между националисти и глобалисти", продължи тя и заяви: "Мощно движение за промяна във властта се роди тази вечер".

Приближен на президента Макрон определи резултатите на партията като прилични. Общата избирателна активност на Европейските избори е била 52 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?