Блокът на Тимошенко протестира в Киев срещу отказ да участва в изборите

Блокът на Тимошенко протестира в Киев срещу отказ да участва в изборите

Украинският опозиционен лидер Юлия Тимошенко заяви, че кандидатите на партията ѝ не са допуснати да участват в изборите следващия месец.

Преди ден Централната избирателна комисия отказа регистрацията, тъй като партията не посочила точните адреси на кандидатите.

В знак на протест около 1000 активисти от Блока на Тимошенко, облечени с тениски с логото на партията - червено сърце - се събраха пред сградата на ЦИК в центъра на Киев. Те опънаха над 100 палатки и казаха, че ще останат там, докато не бъде отменен отказът, който според тях е политически мотивиран.

Новите парламентарни избори на 30 септември бяха насрочени, за да бъде прекратен политическият конфликт между привържениците на проруски настроения премиер Виктор Янукович и смятания за прозападен президент Виктор Юшченко.

Юлия Тимошенко бе от лидерите на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. и все още е много популярен политик.

Тя заяви, че ще оспорва в съда отказа на ЦИК да регистрира кандидатите. По думите ѝ членовете на комисията са марионетки на министър-председателя. Партията на премиера отхвърли обвиненията.

Народен съюз "Наша Украйна" на Юшченко подкрепи Блока на Тимошенко с протест срещу отказа за регистрация и с призив към ЦИК да отмени решението си.

Очакванията са изходът от парламентарните избори да е ново коалиционно правителство. Може да се стигне до ново обединение между Тимошенко и президента Юшченко, които бяха начело на Оранжевата революция, но след това се разделиха. При повторно обединение е възможно Тимошенко да стане министър-председател.

 

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?