Блокаж в НС и при приемането на бюджета на НЗОК

Любомир Каримански: БСП и ГЕРБ искат бюджетът на НЗОК да излезе твърдо на дефицит

Сн. БГНЕС

Парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, стана ясно след извънредно заседание на бюджетната комисия.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия. Затова беше дадена почивка и ресорната комисия отново се събра, за да изготви новите разчети.

След почивката председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че утре сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и експерти от НЗОК казват, че има колизия между отделните членове, които вече сте приели, обясни той. Каримански помоли за прекратяване на заседанието, но предложението беше отхвърлено.

Председателят на НС Ива Митева посочи, че може да продължат с обсъждането на останалите параграфи и за утре да оставят само гласуванията.

По-късно беше установено, че няма кворум и затова депутатите продължиха само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

От ДПС коментираха, че са виждали опити опозицията да провали кворума, но да го правят управляващи вече е ноухау, визирайки отсъствието от залата на партиите на протеста.

"Всъщност, госпожо председател, участвате в един цирк и всички тези процедури за прекратявания, всички тези предложения за разминавания на числата в бюджета са едно голямо театро, което тези господа разиграват, за да може един човек, който стиска указа - против нормите на Конституцията, да може да си избере удобна за неговата кампания дата", обърна се Хамид Хамид /ДПС/ към Ива Митева.

БСП и ГЕРБ искат бюджетът на НЗОК да излезе твърдо на дефицит. Това обяви по-късно на брифинг в парламента председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански "Има такъв народ" /ИТН/. Той обясни, че комисията е заседавала днес, за да може да удовлетвори исканията на БСП и на ГЕРБ, но са били приети изключително различни и взаимоизключващи се предложения. Каримански посочи, че искането е да се провали приемането на този бюджет.

С исканията за допълнителни суми те искат бюджетът да излезе на дефицит, обясни Каримански.

Според колегата му Тошко Йорданов в момента ГЕРБ, БСП и ДПС правят разходи за пари, които ги няма. Дефицит означават заеми и да се вдигат данъци. Ние затова излязохме от залата, за да се консултираме какво можем да направим, както и ако може да ги спрем да направят още по-голяма щета, посочи Йорданов. Надявам се председателката да ни свика утре в 10.00 за да продължим да работим по бюджета на НЗОК, добави той.

Мая Манолова /"Изправи се БГ!Ние идваме!"/ заяви, че се случва нещо по-страшно, тъй като в пленарна зала се обсъжда бюджет без числа. Днес бюджетът се ползва като спирачка, за да не бъдат обсъдени и приети Законът за съдебната власт и Законът за охраната на главния прокурор, добави тя.

По думите ѝ няма такъв случай в парламентарната история, без да са ясни числата да се приема бюджет.

Христо Иванов /"Демократична България"/ посочи, че са се консултирали с партиите на протеста по двете основни теми - приемането актуализацията на бюджета и приемането на законодателството за съдебната власт във времето, което остава на парламента.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?