Блокирането на Брекзит е по-вероятно от напускането без споразумение

Очаква се Тереза Мей да претърпи тежко поражение в парламента и да поиска още време

Сн. ЕПА/БГНЕС

Британският парламент с голяма степен на вероятност ще отхвърли договорената от министър-председателката Тереза Мей сделка за Брекзит в исторически вот във вторник вечерта, който се очаква да хвърли Великобритания и Европейския съюз в хаос и несигурност.

Мей е атакувана от всички страни в парламента. Опозиционната Лейбъристка партия казва, че би могла да постигне по-добра сделка. Шотландските националисти и либералдемократите са срещу какъвто и да е Брекзит. Юнионистите, които обикновено подкрепят Мей, не приемат предпазната клауза за Северна Ирландия.

Голяма част от депутатите от Консервативната партия на Мей казват, че също ще гласуват срещу правителството, тъй като според тях договореното от министър-председателката ще остави Великобритания твърде близо до ЕС, отбелязва британското сп. "Икономист".

Отлагане на Брекзит или никакъв Брекзит

Изданието уточнява, че е важно каква ще е степента на поражението. Ако Тереза Мей изгуби вота с крехко мнозинство – по-малко от 50 гласа общо, тя може да обяви, че ще направи нов опит за прокарване на споразумението, след някои дребни корекции в него.

Малко вероятно е ЕС да се съгласи на големи промени. Но няколко топли думи в официалната политическа декларация, съпътстваща корекциите в текста на споразумението, може да даде мотив на колебаещи се бунтовници от лагера на торите да го подкрепят, докато Великобритания се доближава до планираната дата на излизането от ЕС на 29 март без каквато и да е сделка на хоризонта.

Ако обаче Тереза Мей претърпи тежко поражение – с над 100 гласа, е трудно да се очаква, че възможни малки отстъпки от Брюксел ще променят нагласите в британския парламент. В такава ситуация правителството би трябвало да обмисли по-тежки варианти: парламентарни избори, втори референдум или напускане на ЕС без каквато и да е сделка.

Ако Тереза Мей загуби вота, тя трябва до три работни дни да представи своите планове пред парламента – тоест, до 21 януари.

Изглежда все по-вероятно напускането на ЕС да се отложи и да не стане на 29 март, а някои залагат, че няма да напусне въобще.

"Гардиън" прогнозира, че най-вероятният сценарий е Мей да загуби вота и да се стигне до удължаване на срока, в който страната да напусне ЕС – вместо на 29 март до юли. Според неофициална информация Брюксел вече се е съгласил на подобен вариант, който е възможен съгласно член 50 на Лисабонския договор. Така Мей ще получи допълнително време да убеди депутатите да подкрепят сделката. 

Вторият най-вероятен сценарий е Мей да загуби и веднага след това да каже, че се връща в Брюксел, за да поиска повече допълнителни отстъпки от ЕС за така наречения "предпазен механизъм" за недопускане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Този механизъм е най-спорният момент от споразумението, като според много британски депутати той може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Представителите на всички партии са категорични, че напускането без сделка е неприемливо, но Мей предупреди, че постигнатото от нея споразумение е единственото възможно и че алтернативата е въобще да няма Брекзит, което ще е удар срещу британската демокрация.

В понеделник вечерта тя заяви, че блокирането на Брекзит сега е по-вероятен вариант от напускането на ЕС без споразумение, но засега отказва да говори за какъвто и да е "план Б".

В същото време нито торите, нито лейбъристите са готови да предложат и работят сериозно за нов референдум. Лейбъристите съобщиха, че ще искат вот на недоверия към Мей, но е малко вероятно той да мине.

Засега единственото, което е ясно, е, че пред Великобритания предстоят сериозни изпитания, които биха могли да компрометират бъдещите ѝ отношения с Европейския съюз.

Каква е процедурата?

Очаква се дебатът преди вота да приключи с реч на Тереза Мей към 20.30 часа българско време. Резултатите се очакват след 23.00 часа.

Министър-председателката няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка. Мей се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември след повече от година преговори с останалите 27 членки на ЕС.

Ще има няколко гласувания: първо, дали да бъдат приети или отхвърлени изменения в правителственото предложение, а след това дали да бъде прието или отхвърлено самото споразумение.

Води се дебат дали да бъде одобрено предложение парламентът да одобри споразумението за напускане на ЕС - юридически текст, излагащ условията на Брекзит - и отделна политическа декларация, очертаваща отношенията, които Великобритания ще има в дългосрочен план с ЕС.

Депутатите имат право да внесат предложения за поправки в текста.

Председателят на долната камара Джон Бъркоу решава в последния ден кои предложения да бъдат подложени на гласуване. Дори парламентът да приеме изменения, те няма да задължат юридически правителството да ги спази, но от политическа гледна точка ще бъде трудно то да ги игнорира.

Измененията ще бъдат гласувани преди решаващия вот за цялостното предложение.

Щом дебатът завърши, председателят на камарата ще прочете на глас името на първата поправка и ще призове подкрепящите я да извикат "да", а след това противниците ѝ да извикат "не". Ако има възражения срещу поправката, ще се пристъпи към формално гласуване. Процедурата ще се повтори за всяко отделно предложение за поправка, а накрая идва редът на гласуването по цялостното предложение.

Пореден удар срещу министър-председателката

Във вторник сутринта Мей претърпя тежко поражение в Камарата на лордовете, която прие предложение, предупреждаващо за опасността от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

В него се казва, че договорената от Мей сделка с ЕС би навредила на икономическото процъфтяване на Великобритания, на вътрешната ѝ сигурност и на влиянието ѝ по света.

В предложението, прието преди днешното гласуване по споразумението за Брекзит в Камарата на общините (долната камара на парламента), се отправя призив към депутатите "решително да отхвърлят" възможността за излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Тереза Мей: Обединеното кралство може да се разпадне

В последната си реч пред депутатите в понеделник вечерта Тереза Мей ги призова да погледнат отново тази сделка през следващите 24 часа.

"Ако отхвърлите споразумението, това може да открие пътя към разпадане на Обединеното кралство", предупреди Тереза Мей.

Тя потвърди позицията си, че Брекзит не бива да бъде отлаган и трябва да стане факт на 29 март, както е предвидено.

"Има хора в парламента, които биха искали да забавят или дори да спрат Брекзит и ще използват всички възможни средства на тяхно разположение да постигнат това", каза Мей.

Тя заяви, че блокирането на Брекзит сега е по-вероятен вариант от напускането на ЕС без споразумение.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, "това ще причини смущения в икономиката, ще издигне бариери пред сътрудничеството в сигурността и ще наруши ежедневния живот на хората", каза тя.

Нови гаранции от ЕС

В публикувано в понеделник писмо до Мей, председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, дадоха уверения, че най-спорната за британските депутати точка от споразумението - предпазната мярка, която ще държи Великобритания в митническия съюз на ЕС за запазване на отворена граница между двете Ирландиия след Брекзит - ще бъде в сила само "колкото е абсолютно необходимо".

Те обещават, че ЕС ще работи бързо по сключване на ново постоянно търговско споразумение с Великобритания, което ще направи предпазната мярка излишна.

Тереза Мей пък се опита да спечели подкрепата на опозиционните депутати лейбъристи за своето споразумение за Брекзит, като обеща, че консервативното ѝ правителство няма да се опитва да понижава нормите за опазване на околната среда или да променя трудовото законодателство в ущърб на работниците след излизането на Великобритания от ЕС.

Някои опозиционни депутати подозират, че правителството планира подобни промени в опит да съживи икономиката след излизането от ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

До момента Мей отказва публично да обсъжда възможен "план Б".

Някои британски депутати проучват начини за използване на парламентарни процедури контролът над Брекзит да се поеме от парламента, за да може с гласуване да се приеме нов план за развода с ЕС.

В парламента обаче няма ясно мнозинство за конкретен алтернативен курс, което увеличава вероятността Великобритания да поиска да се отложи датата на излизането си от съюза, докато политиците изготвят нов план, отбелязва АП.

Самата Мей призна, че нейното споразумение не е идеално и отразява направени компромиси, но отхвърли призивите на някои депутати да се отложи датата на излизането от ЕС, което е планирано за 29 март, за да има повече време за постигане на консенсус или организиране на втори референдум за Брекзита, предаде ДПА.

"Ще напуснем ЕС на 29 март. Смятам, че за нашата демокрация е важно да се съобразим с резултата от референдума от 2016 г.", заяви Мей.

Поражение за привържениците на Брекзит

Парламентът е напът да излъже тези, които го избраха преди две години, предупреждава британският в. "Гардиън".

Депутатите се канят да се престорят, че има по-добър начин за напускане на ЕС, отколкото договорения в предложеното от Тереза Мей споразумение, а всъщност знаят, че такъв не съществува.
Ако гласуват против него, те ще излъжат избирателите си, подчертава вестникът.

Споразумението не представлява финално уреждане на отношенията с ЕС, а преходен момент - начин да се постигне напредък, да се напусне ЕС, докато бъдат договорени дългосрочните търговски отношения. То не е компромис, а реално поражение за поддръжниците на Брекзита, които мечтаеха, че Лондон ще може да получи всичко, което иска - но това е единствената предложена сделка.

Всичко друго е типичната парламентарна смесица от лични амбиции, партийни надпревари и истерия.

Депутатите имат задачата да управляват страната добре, но показват нечувана липса на интерес към тази задача, отбелязва изданието.

В деня преди гласуването, което може да доведе до унизително поражение в парламента, министър-председателката Мей се бореше не толкова да предотврати отхвърляне на предложението си, колкото да ограничи щетите, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Няма голяма вероятност усилията ѝ да променят очаквания резултат, но ако тя успее да ограничи поражението до приемлив мащаб, може да избегне незабавен политически срив, а това би било някаква форма на победа при сегашното състояние на нещата.

Тактиката на Мей е да покаже, че дори в един парализиран по въпроса за Брекзит парламент, нейният план все още има по-голяма подкрепа от алтернативите като договаряне на по-близки връзки с ЕС, преразглеждане на Брекзит на втори референдум или напускане на блока без споразумение.

Залозите обаче са високи, защото евентуално смазващо поражение днес може да сложи кръст на стратегията на премиера - да поддържа плана си като възможен вариант, с надеждата, че с отпадането на други варианти депутатите в крайна сметка ще го подкрепят от отчаяние.

Евентуално тежко поражение при гласуването в парламента - с повече от 100 гласа - обаче ще намали шансовете на Великобритания да получи по-нататъшни отстъпки от представителите на ЕС, защото те не желаят да отстъпват от позициите си, освен ако премиерката се нуждае от съвсем малко помощ, за да успее.

Ако Мей понесе днес загуба с исторически измерения, позицията ѝ може да стане незащитима и това да доведе до оставката ѝ, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Последният случай, в който британският парламент е отхвърлял предложение на правителството с разлика от над 100 гласа, е от октомври 1924 г. и е довел до парламентарни избори, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа