Блокирани от близо седмица деветима миньори в Перу бяха спасени

Блокирани от близо седмица деветима миньори в Перу бяха спасени

Деветимата миньори, които от четвъртък са блокирани в незаконна медна мина в Перу, бяха извадени невредими днес, съобщава Франс прес в сряда.

Те започнаха да излизат пеша от тунела на мината към 7 часа местно време (12 часа по Гринуич), като носиха черни очила и бяха увити със завивки.

Един от миньорите носеше кислородна маска и вървеше трудно, подпомаган от двама спасители.

Миньорите бяха посрещнати от семействата си от и президента на Перу Олянта Умала, който прекара нощта на място и разговаря с деветимата миньори през метална тръба, който бе единственият им контакт с външния свят за близо една седмица.

"Мисия изпълнена", заяви Умала, докато спасители развяваха знамето на Перу, и допълни, че "най-доброто лечение за съгражданите му ще бъде да се върнат при семействата си".

Миньорите, на възраст между 22 и 59 години, бяха затрупани от четвъртък в нелегална медна мина в Кабеса де Негро 200 метра под земята в планина в района на Ика, на 325 км южно от столицата Лима.

Спасителните операции бяха забавени до последния момент от срутвания, което принуди спасителите да укрепят тунела с дънери.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?