Блокирани пътища, бедстващи общини и аварии

Блокирани пътища, бедстващи общини и аварии

Обилният снеговалеж из цялата страна, започнал в неделя, причини куп тежки пътни инциденти, блокира движението и остави стотици населени места без ток. В редица общини има обявено бедствено положение.

Лошото време стана причина за дерайлирането на три вагона от експреса Москва – София на гара Курило и инцидент с кораб край Крайморие. Жертви няма.

Редица пътни произшествия се случиха по пътищата на цялата страна, а един шофьор загина след като се обърна с джипа си в река в Пловдивско. До Мъглиж автобус се обърна в канавката заради заснежения път и несъобразена скорост. Пострадали са три жени, а 60-годишен мъж е починал по-късно в болница.

В Бургас не сняг, но дъжд парализира града. За две денонощия там са се изсипали 58 литра на квадратен метър. Наводнени са сгради в кварталите Долно Езерово, Сарафово и Меден рудник, както и в селата Ливада и Русокастро. Водата образува непроходимо езеро с дълбочина около половин метър в центъра на Долно Езерово.

Затворени пътища

Половин метров сняг стана причина за затварянето на много пътища и страната, включително магистрала "Тракия" в участъка Карнобат – Бургас за няколко часа.

Временно е спряно и движението по пътя Перник – София, в района на Драгичево.

Затворен е пътят Русе – Разград, както и всички третокласни и четвъртокласни пътища на територията на област Разград.

Близо 400 тира бяха блокирани на ГКПП Дунав мост от страна на Румъния заради снега. В понеделник на обяд пътят бе почистен и камионите продължиха пътя си.

Бедстващи общини

В пет от седемте общини на Силистренска област е обявено бедствено положение. Това са Тутракан, Ситово, Алфатар, Дулово и Главиница. Очаква се бедствено положение да бъде обявено и в община Кайнарджа. Движението на автомобили по пътищата от втори, трети и четвърти клас в бедстващите общини е напълно блокирано. Затруднени са доставките на хляб и хранителни продукти. 31 училища и много детски градини не работят заради непроходимите пътища. Някои ще останат затворени и утре. Верижна машина на "Гражданска защита" превозва болните на хемодиализа от Тутраканската и Дуловската община до областната болница.

Четири общини от Русенска област обявиха бедствено положение, защото не са разчистени пътищата до Сливо поле, Иваново, Две могили и Борово. В тях няма селища без ток и вода, на места преспите стигат до два-три метра.

Средищните училища в Русенска област са затворени за два-три дни, тъй като училищните автобуси не се движат, за да не поставят в опасност децата.

В Старозагорска община продължава възстановяването на електроподаването в 17-те села, останали тази нощ без ток. Голяма част от селата на общината са без автобусен транспорт, затворени все още са пътищата между тях. Социалните домове в селата Лясково, Петрово и Сладък кладенец вече има електричество.

Затруднение има в дома в село Петрово заради авария на газопровода. Кран и машини на "Гражданска защита" започнаха изваждането на автобус, аварирал край село Ветрен. 40-те пасажери, румънски граждани, са откарани до най-близката бензиностанция.

Бедствено положение е обявено и в Разградските общини Исперих и Самуил. Преустановени са учебните занятия в общините Лозница, Кубрат, Самуил, Исперих и Завет.

Населените места с прекъснато електроснабдяване са 157. По-голяма част от тях са в Югоизточна България. В много райони има скъсани електропроводи в резултат както на лепкав сняг, така и на паднали клони или дървета по тях. Допълнително обстановката е усложнена от силния вятър, снегонавявания и трудния достъп. Най-тежко е положението в областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

Свищов затрупан от 60 см сняг

Най-значителни снеговалежи и най-дебела снежна покривка има в централната и североизточната част на Северна България. Най-дебела е снежната покривка в Свищов – 57 см. Следва Русе, където натрупаната снежна покривка е 50 см., в Силистра е 47 см., а в Плевен, Разград и Шумен - 33 см. В Пловдив натрупаният сняг е 26 см., в Кърджали – 25 см. Няма снежна покривка единствено в Сандански. Съвсем тънка - едва 5 см. е в Кюстендил, Благоевград, Сливен и Елхово. В София към 8 часа тази сутрин е измерена снежна покривка от 24 см.

Инцидентите

Три вагона от международния бърз влак Москва-София дерайлираха в понеделник. Инцидентът е станал около 9.48 при транзитното преминаване през гара Курило. Влакът се е движил в състав от осем пътнически вагона, четири от които български и четири руски. В българските вагони са пътували 30 души, а в руските – 19.

При инцидента няма пострадали пасажери или служители на железницата. Пътниците са прехвърлени на влака Видин – София.

Причините за инцидента все още се изясняват като една от версиите е счупена релса. Снегът е допринесъл за излизането на вагоните от железния път.

Силният вятър отвя кораб при Крайморие. В понеделник сутринта плаващият под руски флаг кораб "IRTYSH 1" е скъсал котвена верига и силният вятър го е отнесъл в плитчините срещу с. Крайморие. Преди инцидента корабът се е намирал на рейд в Бургас, където е изчаквал да получи информация за следващо товарно пристанище. Няма опасност за екипажа, както и данни за замърсяване на околната среда. След няколкочасови опити да бъде извлечен от плитчините, привечер това стана и плавателният съд бе върнат на пристана.

Трафикът в София почти блокиран

С до 70 минути закъснение се движи градският транспорт в столицата. Снегопочистващите машини не могат да смогнат, тъй като валежите не спират. Бул. "Ситняково" и бул. "Ломско шосе" бяха затворени, а от общината се канеха да затворят улици в центъра на града, но в последствие се отказаха.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?