Блокирани пътища и протести в Каталуния срещу задържането на Пучдемон

Малко вероятно е Германия да вземе решение за съдбата му преди Великден

Блокирани пътища и протести в Каталуния срещу задържането на Пучдемон
Демонстранти блокираха пътища в Каталуния в протест срещу задържането на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон в Германия и арестите на други сепаратистки лидери в Испания, съобщи Франс прес.
 
Регионалната транспортна служба съобщи, че са блокирани магистрала А7 близо до френската граница и националната магистрала Н340, свързваща Каталуния с Югоизточна Испания. Освен това сепаратистите са спрели движението по двата основни пътя към Барселона, от север и от юг, но тази блокада е била вдигната.
 
Протестите са организирани от "Комитетите за защита на републиката". Това са самоорганизиращи се групи от граждани, които съществуват в цяла Каталуния. Те обявиха вчера, че започват непрекъснати протести.
 
Според тяхното комюнике след последните арести и задържането на Пучдемон е станало ясно, че е премината точката, отвъд която няма връщане. 
 
Изглежда малко вероятно Германия да вземе решение за съдбата на Пучдемон преди Великден, отбелязва Асошийтед прес. 
 
Предстои съдът в провинция Шлезвиг-Холщайн да вземе решение дали да бъде задържан под стража до екстрадицирането му и дали самата екстрадиция е допустима.
 
За Мадрид пряката полза от задържането на Пучдемон е, че поне засега той ще бъде принуден да мълчи, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.  
 
Докато сепаратисткият лидер беше на свобода, той можеше да използва уменията си като журналист и пропагандист, за да поддържа обществения интерес към въпроса за каталунската независимост.
 
В същото време Каталуния все още няма правителство и няма особени перспективи за сформирането му. В опит да успокоят поддръжниците на Пучдемон, трите основни сепаратистки групи насрочиха за сряда пленарно заседание на регионалния парламент, на което депутатите трябва да гарантират правото му да стане президент на автономния регион. Елса Артади заяви, че "трябва да работим, за да направим Пучдемон истински, а не символичен президент".
 
Колкото и да му се иска, испанският премиер Мариано Рахой не може да обяви каталунския въпрос за приключен, преди всичко, защото има нужда от подкрепата на петима баски националистически депутати за приемането на бюджета на централното правителство, отбелязва в. "Гардиън". 
 
Те обаче отказват да го подкрепят, докато Мадрид не отмени действието на чл. 155 от испанската конституция, който задейства през октомври, за да поеме управлението на Каталуния.
 
Действието на чл. 155 обаче може да бъде отменено само след встъпването в длъжност на ново каталунско правителство. Изборите през декември миналата година обаче бяха спечелени от сепаратистите, поради което Каталуния продължава да бъде трън в петата на Мадрид. Всички са съгласни, че провинцията трябва да сформира регионално правителство възможно най-бързо, но тази перспектива продължава да изглежда все толкова далечна.
 
Ако депутатите не успеят да се споразумеят до 22 май, ще бъдат произведени нови избори. Няма обаче гаранция, че те ще доведат до по-ясен резултат от предишните, вследствие на което Рахой може да бъде принуден да чака дълго одобрението на бюджета си, отбелязва в. "Гардиън".
Споделяне

Още по темата

Още от Европа