Блокираните край Пакистан български моряци се прибират до два дни

Проблемът с блокираните от неделя край Пакистан десетима български моряци може да бъде разрешен още в понеделник. От Бургаската фирма, чиито служители са те, заявиха, че има надежда договорът да бъде подписан днес  и моряците да бъдат настанени в хотел. В момента те разполагат с ток, храна и вода.

Десетима български моряци са блокирани в Пакистан след като корабът, с който са плавали, е пуснал котва край бреговете на Карачи. Причината са неуредени финансови отношения между бивш и настоящ собственик на кораба, плаващ под флага на Маршалските острови.

Българите заедно с 12 техни колеги от Украйна са потеглили към Пакистан, за да предадат кораба за скрап. Съпругата на един от моряците получила съобщение на мобилния си телефон вчера, в което пише: „Продавач и купувач не са се разбрали за цената и ние стоим като заложници".

Така, корабът не е разрушен и все още е със статут на плавателен съд, а моряците са длъжни да останат на борда, докато не бъде подписан протоколът за унищожаването му.

"Няма място за притеснение, няма никакви "заложници". На плавателния съд има вода и храна, а моряците ще се завърнат в родината до два дни. Това успокои управителят на базираното в Бургас подразделение на международната компания V.Ship Милен Тодоров.

По думите му моряците ще се завърнат в България до два дни, а днес се очаква да бъде подписан договорът и моряците да бъдат настанени в хотел до заминаването си.

Споделяне

Още от България