Блокираните в Белмекен туристи вече се придвижват към домовете си

Затрупаните близо до язовир "Белмекен" 54 туристи вече се придвижват към домовете си, съобщиха от Гражданска защита - Пазарджик. Те се движат с автомобилите си в колона, като пътят пред тях се разчиства от два роторни снегорина.

Заради обилния снеговалеж, туристите останаха около 20 часа откъснати в спортното градче на язовир "Белмекен". В неделя те направиха опит с автомобилите си да тръгнат към Юндола, след прекараните празнични дни на Белмекен, но обилният снеговалеж и преспите блокираха движението.

От 8 ч. тази сутрин започна разчистването на пътя от Гражданска защита - Пазарджик. Общо 6 снегопочистващи машини работиха при тежки метеорологични условия по 18-километровата отсечка.

Привечер началникът на Гражданска защита - Пазарджик инж. Кръстю Кичев съобщи, че пътят Юндола - Белмекен вече е проходим. Той допълни, че колоната с 25-те леки автомобили, предвождана от двете роторни машини, се придвижва с около 5 км/час.

В района на Белмекен продължава да вали сняг, крайпътните преспи са високи около 5 метра.

Обилен снеговалеж в понеделник падна и в района на София и веднага предизвика закъснение в графика на градския транспорт.

В столицата снегът ще се разчиства с цялата налична техника от около 400 машини на фирмите по чистота "Волф", "Диц" и "Чистота". Концесионерите вече са хвърлили луга по големите улици срещу заледяване на пътните настилки, каза кметът Стефан Софиянски.

Чака се намаляване на автомобилния трафик, за да излязат снегорините и камионите и да обработят напълно улиците, заяви изпълнителният директор на "Чистота - София" Павел Бараков, цитиран от Дарик радио. Той допълни, че ако общината възложи на фирмите да почистят и кварталните улици, ще го направят.

Към момента няма населени места в страната без ток, комуникации или с нарушено водоподаване, съобщиха от агенция "Гражданска защита".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?