Блокираните в Париж българи бяха върнати у нас против волята им

Сезонните работници търсят правата си във френски съд

Блокираните в Париж българи бяха върнати у нас против волята им

Групата от 73-ма сезонни работници, която не беше допусната във Франция за бране на ягоди, се прибра в четвъртък у нас. Самолетът им кацна на летище София в ранния следобед, където ги очакваше линейка. Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи. Въпреки уверението на българските власти, че никой не може да бъде върнат насила у нас, сезонните работници и посредникът им, казват, че са били качени на самолета за България против волята им.

Преди ден стана ясно, че групата от около 70 сезонни работници от България са били задържани при кацането си във френската столица Париж. Според приетите ограничителни мерки във Франция местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат постоянно местожителство в страната, което изключва сезонните работници. Групата е пристигнала на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

Потърпевшите обжалват във френски съд

Фирмата-посредник, която ги е наела, е внесла жалба в Административния съд в Париж. Делото все още не е разгледано, обяви пред БНР консулът ни във френската столица Милена Узунова. 

"Делото няма как да се разглежда веднага в рамките на днешния ден. Беше направена проверка от страна на френските гранични власти, които установиха, че делото няма да бъде разгледано днес, но тъй като това е процедура по тяхното обратно връщане в страната, а не е процедура по изгонване, тази процедура позволява хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развитието на делото", обясни Узунова.

Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, обясни пред БНР, че няма основание българите да бъдат третирани по този начин от френските власти.

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България", заяви Мехмед.

Всички били върнати в България без тяхно съгласие

В обедните часове днес стана ясно, че всички са качени на самолет за България. Това е станало без тяхно съгласие, заяви пред БНР една от потърпевшите - Руска Пазвантова.

"Казаха, че няма начин да не ни качат, трябва да се качим, а в момента делото ни тече и затова самолетът закъснява. Нервите са ни съсипани, не само аз, а на всички хора. Днес ни излъгаха отново, "превеждат" без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, но те ни качиха на този полет. Защо не ни оставят още четири дни тука - под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-ти, тогава пада забраната", коментира тя.

За това че хората са качвани насилствено в самолета свидетелства и посредника Сунай Мехмед.  "В момента се качват на самолета. Полицаите са хванали за ръка хората и ги прекарват да се чекират, насила", разказа Мехмед.

"На някои от тях са били конфискувани телефоните. Накарали са ги да подпишат декларации на френски без преводач или юридическа помощ... И те са подписали документи да се приберат в България. Те не искат да се приберат в България... Когато не са подписвали документите, полицаят е подписвал на тяхно място", каза Мехмед.

И в момента кацат сезонни работници от България, твърди Сунай Мехмед. По думите му на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа. Това потвърди и българка, която е във Франция от 3 май и вече бере ягоди. Тя е влязла в страната без проблеми. 

Споделяне

Още по темата

Още от България