Блокираните в пещера трима мъже са спасени

Тримата мъже, които бяха блокирани дълго време в пещерата “Духлата”, вече са спасени, съобщиха във вторник от “Гражданска защита”. Ясен Тончев, Димитър Петров и Герасим Леков не можаха да напуснат пещерата заради високо ниво на подземните води.

След 40-часов престой в пещерата край пернишкото село Боснек тримата блокирани под земята пещерняци са освободени към 3 ч през нощта. Мъжете са здрави и се чувстват сравнително добре, обясни кметът на Боснек Йордан Янков.  

45-годишният Димитър Петров, 41-годишният Герасим Нейков и 43-годишният Ясен Тончев са влезли в "Духлата" в неделя към 11 ч. Те взели ключа от предпазната решетка на входа на пещерата от кметството в Боснек с уговорката, че ще го върнат към 20 ч.

След като мъжете не се върнали, от кметството подали сигнал и същата нощ започнала спасителната операция. Поради образувало се езеро в една от галериите бил блокиран изходът на пещерата и мъжете са изкарани от друг вход. Цял ден в понеделник спасители пробиваха залетия с бетон отвор към пещерата.

Споделяне

Още от България