Блокираният в НЗОК трансфер от здравни вноски се стопи до 41.6 млн. лева

Депутатите от здравната комисия приеха актуализация на бюджета на касата

Блокираният в НЗОК трансфер от здравни вноски се стопи до 41.6 млн. лева

Здравната комисия в парламента прие бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година да бъде актуализиран, за да бъде усвоен неосъщественият трансфер към здравното министерство. Предложението за актуализация на бюджета е на депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков като целта е парите от здравни вноски да не потънат в републиканския бюджет. Те останаха блокирани по сметките на касата след като тазгодишният трансфер от общо 100 млн. лева беше обявен за противоконституционен. Официалната информация досега бе, че неусвоеният трансфер е 50 млн. лева, но на заседанието на комисията стана ясно, че според Министерството на финансите той е 41.6 млн. лева.

Шарков обясни, че в становището, което Министерството на финансите е изпратило по повод предложението за актуализация, се посочва, че ведомството е против актуализацията и че неусвоеният трансфер е в размер на 41.6 млн. лева.

Шарков заяви, че миналия петък е получил писмен отговор от здравния министър Десислава Атанасова на негово парламентарно питане за въпросния трансфер и нейният отговор е бил, че към 30 юни от 100-те млн. лв. на здравното министерство са били преведени 49.9 млн. лева.

Според Шарков за разликата от 9 млн. лева може да има две обяснения. “Тъй като данните на здравното министерство са към 30 юни, а решението на Конституционния съд  е от 4 юли, или някой е превеждал пари след решението на съда, или парите са били преведени в трите дни – 1, 2 и 3 юли“, коментира Шарков.

Като се има предвид, че 1 юли е бил неделя, остават само два дни.

“Никой не превежда пари в началото на месеца за дейности, които ще бъдат извършени след това, по принцип се плаща в края на месеца“, коментира Шарков.

Здравното министерство, НЗОК, пациентските организации и Лекарският съюз са дали положителни становища за актуализацията. Министерството на финансите обаче е дало становище, че въпросните 41 млн. лева трябва да останат по сметките на НЗОК в БНБ.

Шарков предлага парите да се използват, за да бъде платено на болниците за извършената от тях надлимитна дейност, което ще им помогне да покрият и част от натрупаните дългове.

Предложението на Шарков беше прието единодушно от парламентарната здравна комисия на първо четене, но предстои да получи и подкрепа в зала, както и да бъде одобрено на второто четене. Има обаче опасност приемането на предложението да се проточи и след това НЗОК да се забави с изплащането на средствата и така 50-те милиона лева отново да потънат в републиканския бюджет.

Затова Шарков е внесъл предложението си и към преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за догодина. Депутатът предлага и друг резервен вариант – ако актуализация на тазгодишния бюджет няма, парите да бъдат прехвърлени в бюджета на касата за догодина, за да е сигурно, че ще отидат за медицински дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от България