БЛС иска обяснение от държавата къде потъват 59 млн. лева от здравни вноски

Председателят на БЛС Цветан Райчинов с финансовия министър Симеон Дянков, сн. БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до министрите на финансите и здравеопазването, директора на НЗОК и председателя на бюджетната комисия в парламента с искане да съобщят какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски, неусвоени през тази и миналата година.

Става въпрос за излишък от 9 млн. лева от миналогодишния бюджет на НЗОК и 50-те млн. лева неосъществен трансфер от касата към здравното министерство, след като Конституционния съд се произнесе, че той е противоконституционен.

В бюджета на НЗОК за тази година беше предвидено тя да субсидира здравното министерство с общо 100 млн. лева за различни дейности, които са задължение на държавата. В средата на годината този трансфер беше обявен за противоконституционен и половината пари останаха блокирани в бюджета на касата. За да може да ги харчи за лечение, беше необходима актуализация на бюджета на касата, но това не беше направено.

50-те милиона лева не са отразени никъде като преходен остатък в проектобюджета на касата за догодина и най-вероятно те ще бъдат върнати в централния бюджет. По този начин държавата на практика ще национализира поредна внушителна сума от здравни осигуровки след като през 2010 година сложи ръка върху резерва на НЗОК от 1.4 млрд. лева, трупан в продължение на десет години, за да гарантира финансова устойчивост на здравната система. Въпреки, че и директорът на касата, и здравният министър многократно бяха питани какво ще се случи с неусвоения трансфер, отговор и досега няма.

“Въпреки нашите напомняния на ръководството на НЗОК да инициират актуализация на бюджета на касата, за да се усвоят тези средства за здравни услуги на българските граждани, досега такава реакция няма, като получихме обяснение от рода, че няма да искат тези пари, защото не знаели за какво да ги изразходват“, се посочва в писмото на председателя на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов до институциите.

Според него отговорът е учудващ “при тоталния недостиг на средства в здравния сектор, най-ниския дял от БВП, най-малко средства на глава от населението и най-малък дял на обществените средства за здравеопазване в целия Европейски съюз“.

“Нашият въпрос е къде се намират и под чий контрол са тези 9 млн. лв. от 2011 г. и 50 млн. лв. през 2012 г. и как смятате те да се използват за здравноосигурителни плащания, след като годината почти изтече“, се казва в писмото на Райчинов.

“Считаме, че тези средства следва да се включат допълнително в приходната, съответно и разходната част на бюджета на НЗОК за 2013 г. и да се изразходват за покриване на здравни дейности от пакета на касата“, допълва той.

В бюджета за 2013 г. няма трансфер от НЗОК към МЗ, но затова пък е предвидено да се прехвърлят дейности, досега финансирани от министерството към касата за еквивалент от 100 млн. лв., които сигурно ще се окажат доста повече. С този подход реално се заобикаля решението на Конституционния съд по най-безпардонен начин, а механичното прехвърляне на дейности, чието място изобщо не е в НЗОК като ваксини, асистирана репродукция и т.н., ще нанесе дългосрочни поражения на здравната система“, се казва още в писмото.

БЛС настоява за ясно становище на всяка от институциите ще се върнат ли тези 59 млн. лв. за здравноосигурителни плащания през 2013 г. и следва ли да се прехвърлят произволно нови дейности от МЗ в НЗОК, само за да се заобиколи решението на Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България