БЛС иска спиране на кадровите смени в болниците и изготвяне на правила

От Българския лекарски съюз (БЛС) са предложили на здравния министър Таня Андреева да преустанови на този етап всякакви уволнения и назначения в болниците и да се изготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс, където ясно да се разпишат критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. От съсловната организация настояват да се запише, че ръководните кадри могат да бъдат освобождавани само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса или несправяне с работата по конкретни показатели.

От БЛС настояват да не се приемат препоръки от никакви политически партии, лица или организации за назначаване на ръководни кадри в здравеопазването. От съюза предлагат още единият член в борда на директорите на болницата да е представител на министерството или общината в зависимост от това кой е принципал, а другият да се избира от колектива на болницата.

 

От БЛС посочват, че не е в правомощията на съсловната организация да се занимава с кадрови проблеми, независимо къде и от кого се инспирират, но са отправили тези препоръки към министъра “дотолкова, доколкото в съответните лечебни заведения работят лекари, чиито интереси БЛС представлява“.

 

В последната седмица започнаха протести на лекари от болницата в Хасково и в столичната онкоболница заради опитите на здравното министерство за промени в ръководствата им. Лекарите обвиняват здравния министър в “политическа чистка“, а Андреева от своя страна твърди, че недоволството идва от това, че маха политически назначения на предишните управляващи.

Споделяне

Още от България