БЛС окончателно глобен с 80 000 лева заради идеята за минимални цени на прегледите

Българският лекарски съюз (БЛС) е окончателно осъден на глоба от 80 000 лева заради спорното си решение от 2011 година да въведе минимална цена за частен преглед, което впоследствие така и не се случи заради негативния обществен отзвук.

 На събора си през април 2011 година БЛС реши да въведе минимална цена за частен преглед в размер на 10% от минималната работна заплата, която по онова време бе 240 лева. Така на практика на всички лекари бе забранено да взимат по-малко от 24 лева за преглед, когато пациентът идва на частно, а не по линия на НЗОК.

КЗК се самосезира след медийни публикации по темата и впоследствие постанови, че това представлява пряко определяне на цени, което ограничава конкуренцията на пазара. От съсловната лекарска организация обаче решиха да обжалват.

В решението на петчленният състав на ВАС се посочва, че приетото на събора решение не представлява споразумение, което подобрява предоставянето на услуги, каквито претенции има съюза. Съдът посочва още, че не е в правомощията на съюза да определя цени на лекарски прегледи, тъй като в никой закон не са разписани такива функции на съсловната организация. Съдът допълва още, че формирането на цена за медицински преглед се определя от съответното лечебно заведение и това е регламентирано в Закона за лечебните заведения.

“Следователно, на БЛС не са предоставени такива правомощия да формира цена и взетото решение на събора на съюза е в противоречие със законоустановената регламентация на цените на лекарския преглед извън заплатените от НЗОК“, се казва в съдебното решение.

За въвеждането на минимална цена на прегледа от БЛС се оправдават, че се опират на член 57 от Кодекса на професионалната етика на съсловието, който гласи: “Във всички случаи при определяне на своя хонорар лекарят се основава на принципа, че лекарската дейност е наука, изкуство и техника. При определяне на своя хонорар е недопустимо лекарят да го намалява под приетия от БЛС минимум за тази дейност“.

Съдът обаче постановява, че след като в закона е посочено как се формира цената за преглед, не може с кодекса, който е по-нисш акт, да се въвежда такова правомощие на съюза. Съдът допълва, че противоречието на тази разпоредба от кодекса със закона, я прави нищожна.

Споделяне

Още от България