БЛС отново поиска актуализация на бюджета на НЗОК заради финансов колапс на болниците

БЛС отново поиска актуализация на бюджета на НЗОК заради финансов колапс на болниците

Българският лекарски съюз (БЛС) отново поиска актуализация на бюджета на здравната каса заради финансовите претенции на болниците. Преди ден най-голямата спешна болница у нас “Пирогов“ се оплака с половин милион лева преразход за месец май, а здравният министърсе ангажира с промяна на методиката, по която се формират болничните лимити. Миналата седмица обаче председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев каза, че е несериозно през май месец да се говори за актуализация на бюджета.

“За пореден път до ръководството на БЛС пристигнаха писма от цялата страна за намалени бюджети и регулативни стандарти в болнична и извънболнична помощ. Според последна информация, болничните бюджети за периода април-юни са още по-ниски от тези за януари-март. Ръководството на лекарския съюз е крайно разтревожен от създалата се ситуация в системата на здравеопазването и счита, че ако не се предприемат светкавични мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс“, заявиха от съсловната организация.

“Поредния пример за неадекватно поведение от страна на касата е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в УМБАЛ “Пирогов“, лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, по-голямата част от областните и всички общински болници, който потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система, поради недофинансиране. Лекарския съюз не може да проумее действията на надзора на НЗОК, които са на път да фалират едни от най-големите лечебния заведения в страната, заради неизпълнени финансови параметри, които са заложени в предмета на договорените условия на касата с лечебните заведения“, се казва в становището на съсловната организация.

“От БЛС припомнят, че когато е налице консумирана от здравноосигуреното лице медицинска грижа, включена в гарантирания от бюджета на НЗОК пакет, то тя следва да е за сметка на бюджета на институцията, а не за сметка на изпълнителя на болнична медицинска помощ. Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия“, се казва още в позицията.

Зам. председателят на БЛС, д-р Галинка Павлова, изказа крайното си възмущение от отношението на надзора на касата, който според нея, спекулира със здравето на пациентите: „Здравеопазването не е разход, то е инвестиция в здравето на населението и икономиката на страната. Време е всеки да си даде сметка, че здравето е най-важния капитал на едно общество и че правилната работа на системата, ще подпомогне развитието на всеки един сектор в страната“, подчерта д-р Павлова.

Същевременно представителят на синдикатите в надзора на касата д-р Иван Кокалов каза, че надлимитна дейност не може да бъде платена от страна на здравната каса, тъй като тя е незаконна. Той обясни, че преди по закон касата плащаше за здравни услуги, докато сега закупува медицински услуги от болниците и при това е уредено в договорите между болниците и касата. Затова според него няма как болниците да осъдят НЗОК за това, че не им плаща надлимитната дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България