БЛС предупреди: връщат соцмодела на заплащане на лекарите

БЛС предупреди: връщат соцмодела на заплащане на лекарите
Ден преди обявения протест на лекари и пациенти председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви във вторник, че делегираните бюджети са "скрит капан", който представлява стъпка към фиксирани лекарски заплати и връщане към системата "Семашко" от времето на социалистическа България.

По време на националната конференция на БЛС, която премина при вяло лекарско присъствие, Райчинов призова колегите си да са единни.

"Вече няма какво да губим, достатъчно сме натъпкани на дъното", заяви той.

Според него лекарите веднъж трябва да излязат всички до един и да покажат, че не са "стадо и мърша".

"За един ден, ако го направим, до вечерта ще сме постигнали това, което искаме", посочи Райчинов.

"Няма да дойдат отвън да ни помогнат. Руснаците няма да дойдат, свърши тази. Поне опълченци, ако можем да станем", каза още председателят на БЛС.

Според него, ако делегираните бюджети, които на практика означават фиксирани лекарски заплати, бъдат наложени в болниците, "Семашко" не ни мърда". "Успеят ли в болниците, другите сме лесни, защото сме по-малко и бързо ще ни натикат в миша дупка", посочи той. "Ако зависи от Дянков и 170 лева ще са ни много", коментира Райчинов.

На конференцията беше решено, че БЛС ще проведе общонационални протестни действия, които ще бъдат обявени на предстоящия Събор на организацията през септември.

На започналите преди ден преговори по Националния рамков договор за 2010 година от БЛС са поискали бюджетът на НЗОК за следващата година да е 2.8 млрд. лева, да бъдат завишени цените на клиничните пътеки и част от дейностите от болничната помощ да преминат в извънболничната. Разчетите на БЛС показват, че при 8% здравна вноска догодина и без промяна в икономическата ситуация здравната каса може да събере 2.8 млрд. лева.

От Лекарския съюз съобщиха, че ще поискат прокурорска проверка защо липсват 455 млн. лева от резерва на касата за миналата година.

Лекарите се оплакаха и от регулаторните стандарти в извънболничната помощ. Д-р Георги Цигаровски от лекарската колегия в Пловдив каза, че на пациент годишно се падат 1.45 лева в извънболничната помощ, като за сравнение една кръвна картина струва 1.5 лева. По думите му на пациент се падало по половин направление годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България