БЛС призова за възстановяване нормалния ритъм в болниците

БЛС призова за възстановяване нормалния ритъм в болниците

Българският лекарски съюз (БЛС) призова за възстановяването на нормалния ритъм на работа на болниците, като хората със симптоми на коронавирус бъдат насочвани приоритетно към инфекциозните отделения, за да се освободи ангажираният сега ресурс.

"БЛС благодари на българското общество, че се вслуша в призивите и препоръките, които съсловната организация отправи през последните месеци. С отговорното си поведение, всички Вие дадохте не само своя огромен принос за ограничаването на епидемията от Covid - 19 у нас, но и предпазихте здравеопазването от тежък удар и изтощение", заявиха от организацията.

БЛС обаче смята, че здравната система у нас е готова, натрупала е необходимият опит и спокойствие, за да може да се погрижи за болните от коронавирус и да насочи усилията си към ограничаването и овладяването на огнищата по места без това да води до утежняване на нормалния живот на българина.

"Настъпи моментът ние, българските лекари, да се отблагодарим на обществото и да се погрижим за здравето на пациентите, възстановявайки ритъма си на работа от преди епидемията. За да стане това възможно обаче е необходимо: възстановяването в максимално кратки срокове на нормалния ритъм на работа на лечебните заведения при стриктно спазване на противоепидемичните мерки; пациентите със симптоми на инфекциозни заболявания да бъдат насочвани за лечение към отделенията и клиниките по инфекциозни болести; Регионалните здравни инспекции своевременно да предприемат необходимите мерки за ограничаването и потушаването на огнищата от коронавирус по места", се казва в позицията.

"Български лекарски съюз вярва, че с отговорно поведение и без страх, всички ние можем и трябва да свикнем да живеем нормално с коронавируса", казват от съсловната лекарска организация. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?