БЛС против намаляването на таксата за преглед при лекар

Потребителската такса за преглед при лекар да остане вързана към минималната заплата, настояха в четвъртък от Българския лекарски съюз (БЛС) с писмо до всички отговорни институции. Правителството реши тази такса, както и редица други, да бъдат отвързани от размера на минималната заплата и макар със сериозно закъснение здравното министерство подготви законови промени за това.

Сега по закон таксата за преглед при лекар е 1% от минималната заплата, а престоят в болница 2%. До 1 май те бяха съответно 2.70 лева и 5.40 лева, а с вдигането на минималната заплата от 270 лева на 290 лева станаха 2.90 лева и 5.80 лева. С подготвените законови промени обаче ще бъдат върнати по-ниските такси.

Според Лекарския съюз обаче подобна законова промяна ще накърни интересите на съсловието.

“Има голям брой пациенти от различни социални групи, които са освободени от потребителска такса и в една пациентска листа на общопрактикуващия лекар повече от 65% от прегледите на месец се извършват на освободени от такса пациенти“, заявиха от БЛС.

“Разходите за консумативи, ток, оборудване, абонамент за неотложна помощ и т.н. остават пак за сметка на лекарите и болниците“, посочват от съюза.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?