БЛС се оказа пренебрегнат от джипитата и касата

Българският лекарски съюз (БЛС) оспори във вторник валидността на указанията, по които ще се провеждат профилактичните прегледи, след като се оказа, че при изготвянето им са участвали само джипитата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От здравната каса съобщиха официално във вторник, че указанията са готови. Те са във връзка с изискването от тази календарна година общопрактикуващите лекари да изготвят анкетни карти по време на профилактичните прегледи на всички здравноосигурени лица на възраст над 18 години, както и да проследяват четири пъти годишно състоянието на хронично болни пациенти.

От Лекарския съюз обаче заявиха, че няма нормативен акт, който да позволява подписването на "съвместни указания" без участието на ръководството на съсловната организация. Заради това председателят на съюза д-р Божидар Нанев е изпратил писма до здравния министър, НЗОК и ресорната комисия в парламента. Той се позовава на Закона за здравното осигуряване, според който договорни партньори са НЗОК и БЛС.

Нанев повдига и въпроса важи ли това указание за лекарите, които не членуват в Асоциацията на общопрактикуващите лекари, а са членове на БЛС.

Споделяне

Още от България