БЛС скъса споразумението с правителството и настана бюджетен хаос

БЛС скъса споразумението с правителството и настана бюджетен хаос

Лекари и пациенти предупредиха във вторник, че проектобюджетът на НЗОК за следващата година обрича здравеопазването на финансов колапс, а подписаното преди по-малко от две седмици споразумение между медиците и премиера, което отмени планираните протести, бе демонстративно скъсано.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглеждаше проектобюджетът на НЗОК, със скъсано копие от споразумението.

Това стана причина бюджетът на касата да се преправя в движение и няколкостотин милиона лева да се “натаманяват счетоводно“ между бюджетите на НЗОК и Министерството на здравеопазването (МЗ).

Райчинов обяви, че лекарите започват да се подготвят за протести, а от КТ “Подкрепа“ и КНСБ съобщиха, че стачните им комитети се събират в сряда.

Защо се стигна до скъсване на споразумението?

Райчинов заяви, че на практика в реалното здравеопазване няма да влязат повече пари догодина. Причината е, че се предвиждаше 340 млн. лева от здравни вноски да се прехвърлят в здравното министерство, за да се плащат с тях дейности, които досега са били поемани от министерството. Освен това 100 млн. лева от бюджета за догодина трябваше да отидат за погасяване на задължения от тази година. Така залегналите над 500 млн. лева повече в бюджета на НЗОК за следващата година всъщност оставаха само на хартия. По-малко на практика се оказват и парите за болниците догодина. Спрямо актуализирания тазгодишен бюджет те ще получат с 58 млн. лева по-малко.

Недоволни от проектобюджета на НЗОК са и пациентските организации. Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация коментира пред журналисти, че проектобюджетът за лекарства залага големи проблеми. За 2011 г. в бюджета на НЗОК са предвидени 391 млн. лева за лекарства. За сравнение в актуализирания тазгодишен бюджет парите са около 350 млн..лева. На хартия парите за догодина са повече, но управляващите възнамеряват да прехвърлят на Здравната каса плащането на част от лекарствата, което сега се поема от здравното министерство. Според Хасърджиев ще има огромен недостатък на средства, тъй като в момента скъпоструващите лекарства, поемани от МЗ, излизат около 100 млн. лева.

Цветан Райчинов призова финансовия министър Симеон Дянков "да пътува зад океана" и го обвини, че проектобюджетът на НЗОК за 2011 г. не отговаря на сключеното споразумение между лекарите и правителството.

"Това е бюджет, който да оправи бакиите на тазгодишния и да създаде нови през следващата година", заяви още председателят на БЛС.

Така се стигна до скъсването на споразумението.

Какво произтича от скъсването на споразумението?

Здравният министър Стефан Константинов обясни, че след отмяната на споразумението няма да се прави трансфер от НЗОК към здравното министерство. Министърът каза, че общо рамката за здравеопазване за догодина ще е 3.05 млрд. лв. като ще се доуточнява каква част ще са за здравното министерство и каква за Здравната каса.

Досега се смяташе, че касата ще е с бюджет 2.6 млрд. лева. По-късно от МЗ обясниха, че бюджетът на НЗОК ще бъде намален с въпросния трансфер от 340 млн. лева и ще стане 2.3 млрд. лева, а този на здравното министерство ще е 700 млн. лева.

Все още не е ясно обаче от кое приходно перо на бюджета на НЗОК ще се извадят въпросните 340 млн. лева. Това трудно може да стане от предвидените 1.6 млрд. лева от здравните вноски на работещите и по-вероятно е да се приспадне от заложените 941 млн. лева, които държавата трябва да внесе за осигуряваните от нея служители, деца и пенсионери.

Със скъсването на споразумението отпада и клаузата, според която големият резерв на НЗОК от 1.5 млрд. лева, трупан от излишъци в БНБ, ще се прехвърли по сметки на републиканския бюджет. Това беше потвърдено и от Константинов, и от финансовия министър Симеон Дянков.

По-късно във вторник двамата се събраха да доуточнят сметките по бюджетите на НЗОК и министерството, тъй като бюджетът на здравната каса ще се гласува от правителството в сряда. От здравното министерство съобщиха, че разговорите ще продължат до късно вечерта.

Дянков обаче не изключи възможността в бюджета на НЗОК за догодина отново да има излишък. С отпадането на споразумението, за нищожна може да се смята и клаузата, че приходната част ще бъде равна на разходната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?