"Блумбърг": Хилари Клинтън е вероятен кандидат за ръководител на Световната банка

"Блумбърг": Хилари Клинтън е вероятен кандидат за ръководител на Световната банка

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е един от най-вероятните кандидати за поста президент на Световната банка. Това съобщи в четвъртък агенция Блумбърг", като се позова на анонимни източници от администрацията на американския президент.

Друг възможен кандидат е бившият съветник на Белия дом по икономическите въпроси Лорънс Съмърс (Lawrence Summers), допълва агенцията.

В сряда сегашният ръководител на Световната Банка Робърт Зелик обяви, че ще напусне поста си, когато изтече мандатът му. Това ще стане на 30 юни тази година. Веднага след това съобщение от Държавния департамент заявиха, че Клинтън няма намерение да се кандидатира за поста глава на институцията, предаде тогава "Ройтерс", като се позова на представителя на департамента Виктория Нюланд.

Още в средата на миналата година източници на агенция "Ройтерс" съобщиха, че Хилари Клинтън може да оглави Световната банка, след като напусне поста на държавен секретар. Тогава тази информация бе опровергана от представителя на Клинтън Филип Рейнс.

Годишната заплата на Робърт Зелик като президент на международната институция е над 450 хиляди долара. Той ще получи и пенсия от близо 285 хил. долара.

Според негласната традиция Световната банка се оглавява от американец, а Международният валутен фонд – от европеец. Неотдавна САЩ обещаха да огласят кандидата си за поста в банката "в близките седмици".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?