"Блумбърг" не вижда особени проблеми с емитирането на нови български облигации

"Блумбърг" не вижда особени проблеми с емитирането на нови български облигации

Първият търг на еврооблигации на България след 2012 година се оказва устойчив на най-големия банков крах в страната от 17 години, като ниските дългови равнища успокояват инвеститорите, отбелязва в сряда агенция "Блумбърг".

Министерството на финансите се среща с инвеститори тази седмица, за да пласира облигации на стойност 1.5 милиарда евро (2 милиарда долара), съобщи ведомството този месец. Миналата седмица централната банка се съгласи да спаси Корпоративна търговска банка АД (КТБ), след като четвъртата по големина банка в България се оказа с недостатъчна ликвидност.

Случилото се с КТБ няма да спре инвеститорите да купят нови ценни книжа, тъй като държавният дълг на България, най-бедния член на Европейския съюз, е сред най-ниските в 28-членния блок, заяви Луц Рьомайер от Ел Би Би инвест (LBB Invest). Опасенията, свързани със състоянието на банките в страната, допринесоха доходността по българските еврооблигации с падеж през юли 2017 година да достигнат З-месечен максимум вчера.

"Проблемът с банковия сектор ще ограничи малко апетита за нови български облигации, но ще има основно търсене", посочи по телефона от Берлин Рьомайер, който планира да купи ценни книжа.

"Държавният дълг е толкова нисък, че спасяването на банката няма да промени особено кредитните показатели", допълни той. България се връща на пазара, след като мерките за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) насърчават инвеститорите да купуват активи с по-висока доходност. Парите от търга ще позволят на страната да покрие облигационни задължения на стойност 1.1 милиардна долара с падеж през януари и вътрешен дълг от около 1.3 милиарда лева (905 милиона долара) тази година, съобщи пред депутати по-рано този месец финансовият министър Петър Чобанов.

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard and Poor's) понижи кредитния рейтинг на България на 13 юни от BBB до BBB-, най-ниската си инвестиционна оценка.

Агенцията посочи като причина липсата на реформи, необходими за укрепване на върховенството на закона, за ограничаването на корупцията и за промяна на неефективните държавни енергийни и железопътните компании, които представляват риск за държавните финанси, припомня "Блумбърг".

Най-големият въпрос около краха на КТБ е защо правителството и централната банка позволиха да се стигне толкова далеч, посочи в електронно писмо Симон Кихано-Еванс, който ръководи отдела за проучване на страните с нововъзникващи пазарни икономики към Комерцбанк (Commerzbank AG) в Лондон.

Препоръчваме предпазлив подход, допълни той.

По думите на говорителката на министерството на финансите Мая Михайлова, случилото се с КТБ не е променило плановете на България за срещи с инвеститори в Германия, Великобритания, Франция и Австрия тази седмица.

Равнището на държавния дълг на България е 23 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), - колкото е равнището на Люксембург. Външният дълг на Полша например е 43 процента от БВП, на Германия - 76 процента, а средният за еврозоната е 96 процента.

Естония е единствената страна от ЕС с по-ниска задлъжнялост - 9.8 процента, според данни на Европейската комисия, цитирани от "Блумбърг".

Пласирането на нови облигации не би трябвало да е голям проблем за България, посочи Луц Рьомайер.

Ценните книжа ще имат повишена цена заради недостатъчното предлагане, а доходността е привлекателна, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес