"Блумбърг": Обама не знаел, че Държавният департамент е поискал България да спре руските самолети

Белият дом се опитва да съгласува реакция в отговор на действията на Русия в Сирия

"Блумбърг": Обама не знаел, че Държавният департамент е поискал България да спре руските самолети

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че дипломатическото ведомство е действало без предварително междуведомствено съгласуване. Това пише колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, като се позовава на два източника.

Авторът отбелязва, че администрацията на Обама и разузнавателната общност са стигнали до заключение, че Русия ще провежда бойни мисии по въздух в Сирия, като ще използва нова авиобаза във вътрешността на страната, но в американското правителство има разногласия по въпроса какво да се предприеме.

Белият дом е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност. Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие.

Опциите са да бъдат спрени руснаците в Сирия или да се сътрудничи с тях в борбата срещу "Ислямска държава", посочва "Блумбърг".

Държавният департамент вече действа срещу ходовете на Русия в Сирия, например като поиска от България и Гърция да откаже на руските самолети да преминат през въздушното им пространство, добавя агенцията.

За някои в Белия дом приоритет обаче е да се привлекат повече страни в борбата срещу Ислямска държава и те се опасяват от влошаване на отношенията с Москва. Те сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.

За мнозина в правителството на Обама, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

"Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава. Сега вече свалиха картите си", казва служител в администрацията.

Американското разузнаване е събрало информация, според която Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.

Държавният секретар Джон Кери в събота разговаря за втори път в рамките на по-малко от месец с руския си колега Сергей Лавров.

Според източник на автора Лавров казал на Кери, че Москва не върши нищо нередно и подкрепата за Дамаск ще продължи. Тава било възприето като отказ на руснаците да подкрепят усилията на Кери да се поднови политическият процес за уреждане на кризата, обсъждан през август с Лавров и с външния министър на Саудитска Арабия.

Авторът припомня, че през юли президентът Владимир Путин разговарял с Обама по телефона и според американския държавен глава Москва започвала да се дистанцира от губещият позиции Асад.

Но след това Путин започнал да избягва сериозни разговори със САЩ за дипломатическо решение и докато струпва оборудване край Латакия заговори за възможна коалиция на Асад със "здравата" сирийска опозиция.

В същото време в американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат.

Ако Обама реши да не се примири с присъствието на руски военновъздушни сили в Сирия, той ще има на разположение няколко варианта, като всички те притежават недостатъци и ограничения, отбелязва колумнистът на "Блумбърг".

Сред възможните реакции е налагане на нови санкции срещу Русия, но има малък шанс европейските страни да се присъединят към САЩ. Белият дом може да опита да спре доставката на оръжия към Сирия, но това би означавало Ирак да приеме да се изправи срещу Путин и Иран.

Загрижеността на Белия дом за ескалацията на напрежението с Русия във вътрешността на Сирия е основателно, но сътрудничеството с руските сили ще подкопае доверието на сирийската опозиция и държавите от Перийския залив във Вашингтон.

САЩ може да не са в състояние да спрат влизането на Русия в сирийската гражданска война, но Америка не бива да си сътрудничи с нея, защото подозренията, че Обама действително работи за запазване на режима на Асад ще се потвърдят, отбелязва авторът Джош Рогин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?