Блумбърг: Подкрепа за Гърция и послание към Меркел на срещата Обама-Самарас

Андонис Самарас и Барак Обама

Президентът на САЩ се очаква да декларира своята подкрепа за Гърция на срещата си с гръцкия премиер Андонис Самарас в четвъртък в Белия дом. Подкрепата идва в момент, когато Гърция се готви за по-нататъшни преговори с международните кредите във връзка с допълнително облекчаване на нейния дълг, коментира агенция Блумбърг, цитирана от в. "Етнос".

Във връзка с това се припомня, че срещата в Белия дом днес става преди изборите за канцлерския пост в Германия, на които Ангела Меркел ще се бори за трети мандат с ангажимента, че нейната страна няма да намали натиска си върху Гърция за исканите от нея реформи, за да продължи финансовата помощ, която тя получава от близо четири години насам.

Днешната среща на Самарас с Барак Обама става след доклада на МВФ на 31 юли, в който фондът изтъкна, че шеста година подред Гърция е в рецесия и по всяка вероятност страната ще има нужда от повече пари от Европа, за да изпълни целите си.

Обама и Самарас вероятно няма да навлизат в технически детайли по финансирането, но ще отправят послание, че "САЩ ще продължат да подкрепят Гърция", смята Дъглас Редингер от института за международна икономика Питърсън във Вашингтон.

МВФ винаги е бил внимателен в езика си. Гърция се предполага, че ще продължи да спазва договорените условия и, ако има финансова дупка, която расте, от европейците се очаква да я покрият, казва той.

Блумбърг коментира още, че визитата на Самарас в САЩ ще му даде възможност да отправи послание към Меркел за облекчаване на икономиите. Агенцията цитира изявления на гръцкия министър на административната реформа Кириакос Мицотакис, който казал, че Самарас смята да каже на Обама, че "икономиите са продължили много" и че "повече няма място за усилия, свързани със събирането на данъци".

При разговорите си в Атина на 21 юли със Самарас американският финансов министър заяви, че САЩ признават трудните решения и жертвите, правени от Гърция и че продължаването на реформите ще е от съществено значение, за да бъде поставена основата за надежден растеж, отбелязва Блумбърг.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?