БМФ е заложил кораби срещу кредита за Варненска корабостроителница

Пет банки са били готови да кредитират сделката за корабния завод, съобщиха мениджърите на БМФ. Изборът е бил Райфайзен - България, а кредитът от 23 милиона лева е обезпечен с действащи кораби. Останалата част от сумата до 35,5 млн.лв. е осигулена от собствени средства. От всичките 98 кораба на параходството за кредити са заложени 18.

Сега се очаква Варненският окръжен съд да се произнесе по възлагателното постановление за въвеждането в собственост на "БМФ" по отношение на заплатените активи.

Председателят на борда на директорите на параходството Славейко Стайков очерта бизнеспроектите за възстановяването и развитието на корабостроенето.

За съживяването на дейността в обявения в несъстоятелност корабен завод са необходими от 700 хиляди до 1 милион долара. Приоритетът ще бъде довършването на двата недостроени кораба за "БМФ" със строителни номера 456 и 510 и това ще струва на параходството още 11 милиона долара. Паралелно с тази работа ще може да започне кораборемонт на съдове на параходството и на чуждестранни корабособственици. Ще бъдат ангажирани между 700 и 850 работници по различни специалности. Оптималният вариант за възстановяване на работата е юни-юли.

Новият собственик на завода е готов да започне и дострояването на кораби, достигнали над 50% от строежа си - това са обектите със строителни номера 512 и 286.

Развитието на корабостроенето ще се осъществява в три основни направления: строеж на кораби за обновяване на парка на "БМФ", строеж на кораби за чужди корабособственици и кораборемонт. Очаква се производствените мощности на завода да бъдат запълнени 50 - 60% през периода 2003 - 2005 година, а ангажираните работници тогава да достигнат 1600.

Генералният директор на параходството капитан Гено Генов припомни, че след тази сделка "БМФ" ще може да обнови голяма част от остарелите си кораби. Предстои бракуването на 12 кораба, чийто тонаж ще бъде възстановен само от достроените нови кораби.

За 2003 г. се планира построяването на 2 танкера, съгласно новите изисквания за строителство. Ако започне корабостроенето, всяка година параходството ще получава по 4 нови кораба.

На 17 април бившият външен министър Иван Станчов ще доведе от Лондон група корабособственици. През предстоящите почивни дни по повод общите събрания на двете задгранични дружества на параходството в Испания и Италия ще има аналогични срещи.

Още от Бизнес

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?