БМФ и АП се разбраха за разрешението за кредит от 23.1 милиона долара

БМФ и Агенцията за приватизация са постигнали късно снощи съгласие за исканото от флота разрешение за кредит на стойност 23.1 млн. евро.

От АП са решили да издадат четвърто поред разрешение, което позволява получаването на необходимите средства за рефинансиране на кредита от "Райфайзенбанк", с който бяха закупени активите на обявената в несъстоятелност "Варненската корабостроителница". Парите ще позволят и довършването на строителството на корабите "Трапезица" и "Царевец".

Разрешението е дадено след като ръководството на морския флот предоставил допълнителна информация и разяснения по предложената схема на финансиране на дружеството.

Агенцията за приватизация разрешава корабите "Плана", "Вола" , "Царевец", "Несебър" и "Доли" да бъдат продадени на 5 новосъздадени едноцелеви дружества, регистрирани по малтийското законодателство, които са 98,8% собственост на БМФ.

Регистрираните нови компании ще станат собственици на 1 кораб, върху който може да се учреди морска ипотека, съгласно преференциалните условия, които предлагат разпоредбите на малтийското законодателство.

Закупуването на корабите от малтийските дружества ще бъде финансирано чрез корабен ипотечен кредит в размер на 23,1 милиона долара от Хамбургише Ландесбанк. За обезпечение ще послужат 5-те кораба, които немската банка ще може да продаде единствено и само при възникване на ипотечно право, в случай на невъзможност за погасяване на кредита.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?