БМФ отрича да е превозвал нелегални автомати Калашников

Държавната фирма Български морски флот отрече да е превозвала нелегално автомати Калашников. В контейнера на кораба "Варна", задържан в Турция, има ловни карабини, съобщиха във вторник от държавното параходство.

В понеделник турските власти съобщиха, че в Истанбул е заловен контейнер с автомати Калашников, превозвани от българския кораб "Варна".

Турският държавен министър Кюршат Тюзмен направи писмено официално изявление, разпространено от Анадолската агенция. В него турският министър потвърждава информацията, че в контейнер, плаващ на български кораб, са заловени 500 автомата Калашников. Контейнерът е бил обискиран по подаден сигнал, че пренася нелегално оръжие.

Турският министър информира, че е била направена експертиза. Автоматите са от типа АК-47. Освен тях, в контейнера е намерено голямо количество пълнители и муниции. Оръжието е конфискувано от турската жандармерия, води се следствие, казва турският министър.

Днес от БМФ обясниха, че в контейнера има ловни карабини, калибър 7.62 милиметра SLR с пълнител. Изпращач на стоката е дружеството "Арсенал", а крайният получател е Парагвай. В средата на април БМФ е получило заявка за превоз на тази стока от България до Хамбург. "Арсенал" е представил на параходството всички необходими разрешителни и сертификати за вида на стоката.

След направената проверка от страна на параходството, е било получено потвърждение за превоза на оръжието до Хамбург, с претоварване на контейнера в Истанбул на друг кораб на БМФ. Товарът е проверен от митническите органи, а контейнерът - пломбиран. Той е натоварен на борда на кораба "Варна" на 18 април т.г. На 20 април контейнерът е разтоварен в Истанбул, за да бъде прехвърлен на друг кораб на БМФ - "Алеко Константинов", за да го откара до Хамбург. Междувременно местните турски власти са пожелали да проверят товара и претоварването не е извършено. Кораб "Алеко Константинов" отплавал по маршрута си без него.

От БМФ заявиха, че все още не са уведомени официално от турската страна за причината за задържането на стоката от контейнера.

Споделяне

Още от България