БМФ си върна фериботите

"Параходство Български морски флот" (БМФ) отново ще оперира двата ферибота "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол“, които се движеха по линията Варна – Иличовск и Варна – Поти – Батуми, стана ясно в четвъртък. Правителството одобри да се сключи договор за наем – тайм чартър със собственика на плавателните съдове Български морски квалификационен център (БМКЦ). Наемната цена на активите ще бъде определена от лицензиран оценител, съобщават от правителствената информационна служба.

Двата кораба бяха извадени от активите на БМФ преди приватизацията и прехвърлени към държавното учреждение.

Междувременно стана ясно, че украинската компания "Украфери" отново е блокирала фериботните връзки Варна – Иличовск и Варна – Поти.

Вече месец двата български ферибота "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол" стоят на пристанищата, съответно в България и Украйна. Десетки вагони чакат да бъдат обработени и на двата фериботни комплекса. По непотвърдена информация българската страна е принудена умишлено да държи "Героите на Севастопол" в чуждото пристанището, за да пази кейовото място.

Причината била конфронтация и нежеланието на украинската страна да работи с България.

Според Александър Калчев, шеф на БМКЦ, украинският корабособственик е пуснал нова линия Керч - Поти - Батуми и е започнал отклонение на товари, които досега се превозваха от българските фериботи. Проблемът трябва да бъде решен по дипломатически път, посочи Калчев и добави, че нашите дипломати правят всичко възможно.

Според спогодба между България и Украйна въпреки приватизацията на "Украфери" тя няма право да спира линията, което обаче е факт.

Споделяне

Още от Бизнес