БМК иска мораториум върху избора на директор на БНТ с пълен мандат

Българската медийна коалиция (БМК) ще предложи на парламентарната медийна комисия да се обяви мораториум върху избора на нов генерален директор на БНТ с пълен мандат до приемането на нов медиен закон. Председателят на БМК Георги Лозанов поясни, че за реализирането на тази идея е необходима поправка в сега действащия Закон за радио и телевизия.

След оставката на избрания от СЕМ проф. Емил Владков, бе назначен Борислав Геронтиев пак за и.д. шеф, а до три месеца СЕМ трябва да насрочи наново конкурс за избор на титулярен директор на БНТ.

Следващата седмица ще е готов проектът на БМК за нов медиен закон, който се пише в сътрудничество с европейски институции. Свои оценки по проекта на БМК се очаква да направят водещи медийни експерти от Европа на предстоящата между 25 и 28 юли пета годишна среща на БМК, казаха от коалицията.

От медийната комисия се ангажираха да изпратят проекта за експертиза в Страсбург преди да започне разглеждането му в Народното събрание наесен. Управляващите сгафиха със Съвета на Европа и заради това техния опит да прокарат нов медиен закон преди година се провали със скандали. Сега обаче новият закон, който да гарантира свобода на медиите, е сред условията за отпадане на постомониторинга над страната ни от ПАСЕ.

Владков наказвал за "нелоялност"

25 документа за нарушения на вътрешната уредба на БНТ са постъпили в приемната, която БМК отвори в средата на юни. Над 100 работещи в БНТ са минали през приемната, съобщи координаторът Светлана Божилова.

Най-много са документите от главна редакция "Новини" заради несъгласия на работещите с организационните виждания на Емил Владков. Подалият оставка Владков искаше да подчини новините чрез нова схема на програмния директор на телевизията, което веднага провокира съмнения за опит за намеса в новините.

В приемната са постъпили трудово-правни документи за подмяна на редколегиите. Към трудовите договори са добавени анекси, които не са подписани от юрист. Част от сигналите са свързани със санкции към работещите, според текст от трудовите им договори за лоялност към медията.

В приемната са постъпили документи за свалени репортажи и позиции на различни институции, свързани с протеста на работещите в телевизията от преди месец и половина.

Медийната коалиция е била сезирана и за еднолично решение на по-предишния директор Кирил Гоцев от края на миналата година за закупуване на техника, но Управителният съвет и Емил Владков са приели договора, въпреки че е налице нарушение на Закона за радиото и телевизията.

Има и сигнали за наличие на конфликт на интереси на членовете на СЕМ, добави Божилова. Тя заяви, че за сигналите ще бъдат сезирани съответните компетентни органи.

Споделяне

Още от България