БМК призова (напразно) делата срещу ББС и румънския журналист да бъдат прекратени

Българската медийна коалиция (БМК) настоя в понеделник прокуратурата да прекрати предварителното производство срещу телевизия ББС, заведено заради филма "Да купиш игрите" и срещу румънския журналист Джордже Бухнич, задържан със скрита камера в Русе миналата седмица.

Малко по-късно същия ден стана ясно, че прокуратурата вече е повдигнала обвинение срещу Бухнич.

БМК посочва, че между двата случая има симптоматично сходство - използването на скрита камера и други нетрадиционни средства за събиране на информация по един от най-болезнените проблеми на нашето общество - корупцията.

Според българското законодателство използването на подобни технически средства за събиране на информация е престъпление.

Във филма на ББС британски журналисти, представящи се за бизнесмени, са заснели Славков, шеф на Българския олимпийски комитет, на Българския футболен съюз и тогава все още редовен член на Международния олимпийски комитет, да дава съгласие за подкуп във връзка с домакинство на Олимпийски игри.

В петък прокуратурата съобщи, че авторите на филма са извършили престъпление по чл. 307 от Наказателния кодекс (НК) - за провокация към подкуп, както и по член 339а от НК - за използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация без надлежно разрешение.

С филма за Славков "направихме услуга на София"
казва журналистът от ББС Джъстин Роулът

"Не мисля, че това, което направих в България, оправдава изпращането ми в затвора. Мисля, че това което направихме, е в услуга на всички градове, включително и София, които биха желали да се кандидатират за домакини на Олимпийски игри", заяви в интервю за българската редакция на ББС журналистът Джъстин Роулът, заснел в София със скрита камера Иван Славков за филма "Да купиш игрите".

"Ние преценихме, че е много невероятно г-н Славков да бъде честен за ролята, която би могъл да изиграе, за да помогне на даден град да спечели игрите срещу пари, ако бяхме му задали този въпрос директно. Според нас това прикритие беше единственият начин той да говори честно, за това какво е готов да направи срещу пари", посочи Роулът.

още

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?